Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Varbergs äldsta pojkband gör nostalgiafton i Grimeton

I tjugotre år har de spelat på fester, bröllop och andra evenemang. Vi möter Gösta Gigolos i replokalen i det gamla hönshuset på Modigagården.

I ett före detta hönshus inrett med ljudisolerande äggkartonger i taket och tidningsurklipp från olika decennier på väggarna huserar Gösta Gigolos. Varbergs äldsta pojkband som de själva kallar sig. Hönshuset hittar vi på Modigagården i Träslöv, den gård där bandets trummis Arnold Modiggård är född, uppvuxen och boende. Här har han repat med olika konstellationer sedan tidigt 1980-tal.

– Jag hade 200 hönor. När jag sålde dem började vi spela här inne, säger Arnold Modiggård.

– Ett tag när Arnolds tös var liten så fanns det en liten häst här, och varje gång vi skulle träna fick vi leda ut den så att den inte blev hörselskadad, minns Benny Johansson, gitarrist i bandet.

Konstellationen Gösta Gigolos grundades 1998. Då var det med Calle Pettersson och Benny Andersson som fortfarande är med, och Roger Olsson som tyvärr har avlidit. Så småningom blev de fler.

– På den tiden var det populärt med dokusåpor där man skulle rösta ut folk. Vi sa att ”så kan vi inte göra, vi gör tvärtom!” och röstade in folk i stället, säger Benny Andersson.

Så trion blev en sextett.

Medlemmarna har varierat lite under åren. I dag består Gösta Gigolos av Calle Pettersson på sång och gitarr, Peje Örtengren på banjo och gitarr, Benny Johansson på gitarr, Sven-Arne Björk på saxofon, Arnold Modiggård på trummor och Mikael Smedmalm på bas.

– Vi spelar fortfarande en del låtar som vår förre basist Håkan Karlsson skrev. Han har tyvärr också dött. Favorit­låten att spela är ”Let some greyhead old boys start a revival”, säger Peje Örtengren.

I notstället finns flera blad med låttexter och ackord. Här hittar vi Ragnar Borgedahls Hum hum från Humlegårn, en portion Dylan, lite Dan Hylander, en del Afzelius och något med Ulf Lundell. Bland annat. På lördag den 30 oktober spelar Gösta Gigolos på Kärramosse stenlada i Grimeton under rubriken Minnenas afton - En nostalgikväll med Gösta Gigolos.

Så till frågan ni alla väntat på – varför heter ni Gösta Gigolos?

– Vår första spelning var på en privat fest för tre sjuksköterskor som fyllde år. Vi hade inget bandnamn då, men vi skulle agera dejter för dessa tre sjuksköterskor. Det var Roger, Benny och jag. Då sa vi att ”vi är ju gigolos...” och då fick det bli Gösta Gigolos, säger Calle Pettersson.

Bandnamnet är även en flirt med Ingmar Nordströms gamla slagdänga Gösta Gigolo (utan pluralformen med -s på slutet).

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här