Varbergs äldsta fotografier bjuder på en resa som går 160 år bakåt i tiden

Männen på torget är med om något fantastiskt: De blir fotograferade. Inte kan de där och då veta att staden de står i ska bli till rök och aska.

ANNONS
|

Vi har alla sett Mathilda Ranchs fotografier från decennierna runt år 1900. De är gamla, men inte sååå gamla. Vilka kan vara de äldsta fotografierna från Varberg?

HN bad bildarkivarie Elisabeth Fahrman på Hallands Kulturhistoriska Museum att djupdyka i museets arkiv. Motiven var oviktiga i vår förfrågan. Åldern var primär.

Starka motiv

Men tji fick reportern för när Elisabeth Fahrman hade letat färdigt fick vi inte bara riktigt gamla fotografier utan även fantastiska motiv presenterade för oss. Se bara på det uttrycksfulla porträttet av Anders Svensson från Rönnås i Tvååker. Eller på vyerna från torget före den stora stadsbranden 1863.

ANNONS
Mansporträtt av Anders Svensson (1848-1918), född i Rönnås, Tvååker.Fotot från 1870 - 1873.
Mansporträtt av Anders Svensson (1848-1918), född i Rönnås, Tvååker.Fotot från 1870 - 1873. Bild: Wilhelm Ranch / Hallands Kulturhistoriska Museum

Eller på den döda Signe Hvalgren, avliden i difteri 1876. Hon blev åtta år och när hon somnat in fotograferades hon av Wilhelm Ranch.

– Med bilden hedrade man den döde och fotografiet var också ett sätt att visa den döde för dem som inte kunde vara med på begravningen, berättar länsarkivarie Anna-Lena Nilsson.

Dödsbäddsbilder, som det kallas, var ett sätt att bevara minnet av den döde. Signe Hvalgren var dotter till läraren och filosofen Emanuel Hvalgren i Skällinge. Hon dog 1876.
Dödsbäddsbilder, som det kallas, var ett sätt att bevara minnet av den döde. Signe Hvalgren var dotter till läraren och filosofen Emanuel Hvalgren i Skällinge. Hon dog 1876. Bild: Wilhelm Ranch / Hallands Kulturhistoriska Museum

Rörliga motiv inte möjliga

Konsten att fotografera utvecklades under lång tid men på 1820- och 1830-talet gjordes avgörande framsteg för fotografiet i Frankrike.

I kamerans barndom krävdes långa slutartider. Därför ser vi sällan barn, djur och större sällskap på riktigt gamla fotografier. I studior fixerades ofta huvudet på den som skulle porträtteras, för att bilden skulle bli så skarp som möjligt. Inte undra på att många portätterade ser lite ansträngda ut.

Stadsbranden viktig i dateringen

Dateringen av fotografierna är inte helt lätt, varför vi inte kan utse ett specifikt fotografi som det absolut äldsta Varbergsfotot. Men helt klart är att flera bilder är från åren före den stora stadsbranden 1863.

– Bilderna som visar staden före branden lägger jag ett extra värde vid. Se på torget – inte alls det jättetorg vi har i dag utan smalt och litet. Och på bilden med utsikt över det som i dag är hamn och Campus blir det så påtagligt hur det ändrats, säger Elisabeth Fahrman.

ANNONS
ANNONS