Varbergares framtidsdrömmar på storbildskärm

I Gustav Hellbergs konstprojekt som nu flyttar in i Gallerian, berättar 40 stycken varbergare om deras visioner om stadens framtid.

ANNONS
|

Den som besöker Gallerian i Varberg den närmsta tiden kommer kunna ta del av konstnären Gustav Hellbergs installation Framtids­scanner. Gustav Hellberg jobbar i Berlin och Seoul och var en av de sex konstnärer som deltog i projektet Art Inside Out som anordnades av Region Halland och Varbergs kommun. Projektet Framtidsscanner ställdes ut i hamnen i maj och består av tre tv-skärmar som visar material som fokuserar på den nya stadsdelen Västerport. Gustav Hellberg har bland annat intervjuat 40 varbergare om deras tankar och drömmar om den nya stadsdelen.

– Jag har träffat gamla, unga, nya varbergare som jag har placerat framför en kamera. Sedan har de fått berätta helt fritt om sina tankar om Västerport, säger han.

ANNONS

Bland de intervjuade syns mer och mindre kända invånare och Gustav Hellbergs förhoppning är bland annat att försöka förmedla komplexiteten i stadsplanering.

– Oftast brukar en medborgar­dialog vara det verktyg som beslutsfattare använder sig av för att fatta beslut. Jag tycker inte det verktyget är så bra, jag vill hitta människornas åsikter mellan raderna. Det som inte syns och hörs. Sedan är jag väldigt intresserad av det offentliga rummet. Man glömmer oftast bort att bry sig om sin omgivning, det gör jag själv väldigt ofta. Men stadsrummet är något som angår oss allihop.

ANNONS