Andreas Österberg växte upp i Varberg med en musikintresserad familj. I dag bor han i Stockholm och är aktuell med rollen som Magenta i Östgötateaterns Rocky horror show.
Andreas Österberg växte upp i Varberg med en musikintresserad familj. I dag bor han i Stockholm och är aktuell med rollen som Magenta i Östgötateaterns Rocky horror show. Bild: FOTOGRAFICA copyright

Varbergaren spelar transsexuell alien

Andreas Österberg från Varberg är aktuell med ny musikalroll i Rocky Horror Show.

ANNONS

Från 2 februari syns Andreas Österberg från Varberg i Östgötateaterns uppsättning av Rocky Horror Show, där han spelar rollen som den transsexuella utomjordingen Magenta.

– Syskonparet Magenta och Riff Raff kommer från planeten Transsexual i Transylvaniagalaxen och varför de kommit till jorden visar sig i pjäsen, säger Andreas Österberg.

Det blir en hel del lek med könsöverskridande och normbrytande uttryck - något som Andreas Österberg uppskattar.

– På många sätt, inte bara könsmässigt. Huvudrollen Frank spelas av en svart skådespelare och även andra framträdande roller spelas av icke-vita svenskar, säger han.

Vad har det för betydelse menar du?

ANNONS

– Jag tycker att det har ett tydligt konstnärligt och socialpolitiskt värde, eftersom det inte är ofta man ser svarta personer i huvudroller. Utan att avslöja något så gör det också vår tolkning av berättelsen mer relevant, säger han.

Upptäckte musiken tidigt

Andreas Österberg föddes i Etiopien 1972 och kom till Varberg som adopterad. Musiken, dansen och skådespeleriet har han med sig från tidig ålder.

– Min mamma, Barbro Österberg, var violinlärare på Varbergs musikskola och dirigent för Apelvikshöjds stråkensemble. Min morbor, Erik Österberg, spelade även bas i ett band som hette Bohemia, säger han.

Vid en snabb sökning i tidningarnas arkiv verkar det som att Andreas Österberg dras till föreställningar med tydliga budskap.

– Det kan nog stämma. Jag inspireras av historier som jag tycker är viktiga att berätta, där det finns något att uttrycka. Och att kunna göra i form av kvalitativ underhållning – det är värdefullt för mig, säger han.

Andreas Österberg flyttade från Varberg som 15-åring och bor sedan 1989 i Stockholm. Vid sidan av musikalerna har han även en musikkarriär.

– Jag har fortsatt skriva eget material, själv och ihop med andra, så låtskrivandet pågår parallellt, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS
ANNONS