Långresa. Roxvall och Persson är på en reportageresa i Afrika, bilden är tagen i Burundi.
Långresa. Roxvall och Persson är på en reportageresa i Afrika, bilden är tagen i Burundi.

Varbergare utslängd ur Gambia

Det är spänt läge i Gambia, och folk flyr det som kan utvecklas till ett inbördeskrig. Journalisten Anna Roxvall från Varberg försökte komma in i landet men blev stoppad på flygplatsen. – De släppte inte in oss, men vi försöker igen. Vi vill in landet!

ANNONS
|

Tillsammans med fotografen Johan Persson, som tidigare satt fängslad i Etiopien med Martin Schibbye, åker nu Anna Roxvall längs Senegals landsgräns. Mot Banjul, Gambias huvudstad. Där vill de åter försöka ta sig in i landet, och bevaka situationen. Något som kan bli svårt att genomföra.

–Vi får se vad vi springer på längs vägen, säger Anna Roxvall.

Oroligheterna började växa i Gambia i december förra året. Den sittande presidenten Yahya Jammeh förlorade presidentvalet mot den nyvalde Adama Barrow. Till en början accepterade Yahya Jammeh valresultatet. Men nu vägrar han att gå ner från posten, efter 22 år av presidentskap. Adama Barrow är internationellt erkänd som Gambias president och stöttas av Senegal, Nigeria och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

ANNONS

Anna Roxvall befann sig i Burundi när oroligheterna började.

– Jag och Johan har bevakat en liknande situation där en längre tid. Och när vi hörde om vad som hände i Gambia ville vi såklart bevaka det också.

Men de båda journalisterna kom inte längre än till flygplatsen innan det avvisades och skickades tillbaka till Dakar i Senegal. Därifrån har det under de senaste dagarna rapporterat om situationen för Blank Spot Project, en medborgarfinansierad hemsida för utrikesjournalistik.

Anna Roxvall har jobbat med den här typen av utrikesjournalistik i ungefär nio år. Och enligt henne är det ett oberäkneligt yrke.

–Det är inga problem att jobba som journalist i Senegal, men i Gambia släpptes vi som sagt inte ens in.

Tillsammans med Johan Persson har hon rapporterat från alltifrån Kongo Kinshasa till Sydsudan, Burundi och östra Ukraina de senaste åren. Men nu är hon i Senegal, på väg mot en växande konflikt i Gambia. Men Anna Roxvall anser att hon i första hand inte bevakar konflikter, utan snarare demokratin.

– Det kan ju lika gärna kallas demokratijournalistik, säger hon.

Vad som kommer hända i Gambia är ovisst. Nigeria och Senegal är båda militärt iblandade. Ecowas har hotat med ett eget ingripande, och Utrikesdepartementet avråder från resor till landet. Men Anna Roxvall ger sig inte. Hon anser att det som händer just nu är viktigt för mer än bara Gambias framtid.

ANNONS

– Detta är ett stort test för demokratin i hela Västafrika.

Anna Roxvall

Ålder: 33

Yrke: Journalist

Familj: Man och två barn

Bor: Stockholm, växte upp i Träslövsläge

Aktuell: Skriver på en bok tillsammans med Johan Persson om konflikten i Burundi. Har tidigare jobbat på Hallands Nyheter, Svenska Dagbladet, och TT.

ANNONS