En man i 20-årsåldern sitter sedan i februari häktad misstänkt för grov narkotikasmuggling.
En man i 20-årsåldern sitter sedan i februari häktad misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Varbergare smugglade kokain och heroin via nätet

Mannen i 20-årsåldern från Varberg hade dragit på sig skulder. Då beställde han stora mängder narkotika på nätet för att tjäna pengar på försäljning. Nu misstänks han för grov narkotikasmuggling och riskerar ett längre fängelsestraff.

ANNONS
|

I början av februari i år häktades en man i 20-årsåldern från Varberg. Han misstänktes för grov narkotikasmuggling och narkotikasmuggling i januari i bland annat Varberg. Under utredningen har både åklagare och mannens advokat varit förtegna kring omständigheterna.

Men förundersökningen är nu i princip klar och inom kort kommer Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på riksenheten mot internationella och organiserad brottslighet, väcka åtal.

– Det är en kille som beställt narkotika på nätet i jättestor omfattning, säger han.

Hur mycket handlar det om?

– Det är ansenliga mängder. Vi pratar inte kilon men 100 gram där och 50 gram vid nästa beställning. Lägger man ihop det blir det ganska mycket, säger Thomas Ahlstrand.

ANNONS

Dämpade ångest med droger

Enligt utlåtande från Frivården har varbergaren uppgett att han för några år sedan mådde dåligt över sitt spelmissbruk. Han dämpade ångesten med droger och drog på sig skulder via sms-lån och banklån.

Han säger att han inte kände något stöd från sin närmsta omgivning och såg då narkotikaförsäljning som en utväg för att betala av sina skulder. Han beställde kokain, cannabis och heroin på nätet som han sedan skulle sälja vidare.

Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, från en pressträff på Polishuset i Göteborg.
Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, från en pressträff på Polishuset i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Paketen spårades dock upp av Tullverket och mannen kunde gripas. Under förhör med tullkriminalens utredare har mannen utan omsvep erkänt sitt brott. Han säger att han agerat på egen hand och att han inte ingår i något kriminellt nätverk.

– Det som är ovanligt är att han erkänt brott. Det är klokt av honom. Beställningar av det här slaget på nätet är inte ovanligt. Det finns många amatörer som försöker göra sig en hacka, säger Thomas Ahlstrand.

Det finns alltså inga misstankar om att mannen ska samarbetat med någon eller några andra.

Riskerar långt fängelsestraff

Mannen riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Straffet för grov narkotikasmuggling är från två till sju år. Han förekommer en gång tidigare i belastningsregistret. I april 2018 dömdes han till samhällstjänst i 50 timmar för narkotikabrott.

Han säger till Frivården att han vill avtjäna sitt straff så fort som möjligt för att därefter "börja om".

ANNONS

Mannens advokat, Henrik Björnberg, vill i nuläget inte uttala sig om sin klient.

– Jag kommenterar inte något under förundersökningen på grund av sekretess, säger han.

ANNONS