Varbergare on ice

Ihållande minusgrader som får isen att lägga sig på varje litet och stort vattendrag är inget varbergare är bortskämda med. Spegelblanka isar i kombination med coronapandemi och strålande sol lockar man ur huse.

ANNONS
LocationVarberg||

På Påskbergsdammen höll tioåriga Alba Hellman och nioåriga Pärla Liljeholm till i lördags eftermiddag. Med vana skridskoskär gled de fram över isen.

– Det här är andra gången jag åker i år. Förra helgen åkte vi på Vallgraven, säger Alba Hellman som bor i Påskbergsområdet.

Båda tjejerna gillar när det är ordentlig vinter och tycker att det är roligt att åka skridskor.

– Min kusin lärde mig åka, säger Pärla Liljeholm.

Kul med vinter

Ute vid Getterön på området där tusentals fåglar vanligtvis håller till ligger just nu en gigantisk isbana som är välbesökt av skridskoåkare. När solen letade sig allt närmare horisonten och sällskapen droppade av ett efter ett dröjde sig familjerna Horrdin, Körner och Engvall kvar.

ANNONS

– Vi åker skridskor när tillfälle ges. Det är kul med vintern. Förra året var ju inte alls samma men då åkte vi i ishallen några gånger, säger Anders Körner.

Några i gänget spelar en variant av ishockey där en del har innebandyklubbor för att skjuta pucken med och några kör med skor istället för skridskor.

Arvid Horrdin vaktar målet.
Arvid Horrdin vaktar målet. Bild: Anna Oscarson

Det är inte ens tvåsiffrigt med minusgrader på termometern men en lätt vind gör köldeffekten desto starkare och för att ha en riktigt angenäm upplevelse krävs det nästan någon form av fysisk rörelse för att inte frysa.

Inte alltid skridskoisar finns

På Moarna hänger Angelica Svensson med barnen Colin Thorén, Noomi Andersson, Albin Andersson och Nahla Thorén. De bor granne med den naturligt uppkomna isbanan och Angelica har åkt skridskor där så ofta det har varit möjligt i hela hennes liv.

– Nu är det några år sedan det gick senast, säger hon.

Vinterutflykt utan varm chokladmjölk är som ett julbord utan grönkål. Efter att ha åkt på isen vid Vallgraven laddade Lena Henriksson och Mattias Nyman upp med den klassiska drycken tillsammans med barnen Linnéa, 5 år, och Casper, 9 år.

– Det är härligt att det går att åka ute nu när det inte går att åka i ishallen, säger Lena Henriksson.

ANNONS

Bröderna Bergmark, Jack, 9 år, och Finn, 6 år, körde hårt på skridskorna under ett par timmar och funderade sedan över historiska förehavanden.

– Vallgraven måste ha varit ganska meningslös på vintern. Då kunde danskarna ta sig över hur lätt som helst, säger Jack Bergmark.

Jack Bergmark funderade på hur det gick förr i tiden när vallgraven var frusen och dansken kom.
Jack Bergmark funderade på hur det gick förr i tiden när vallgraven var frusen och dansken kom. Bild: Annika Karlbom

Att bege sig ut på vinterisar är härligt men förknippat med vissa risker. Peter Beckman är ordförande i Varbergs livräddningssällskap.

– Man ska alltid ha isdubbar när man beger sig ut på isen och vi rekommenderar att man testar att använda dem. Helst i en isvak. Det blir en chock att ramla ner i det kalla vattnet, säger han.

Isdubbarna ska vara på runt halsen och sitta så högt att de nuddar örsnibbarna.

Just nu är isarna rätt så tjocka men det finns ställen där det gäller att vara extra varsam. Det är vid inlopp och utlopp till sjöar, vid stenar och bryggor till exempel. Havsisar är också luriga.

– Åk aldrig ut ensam och meddela vart ni ska. Om din kompis går genom isen och du ska hjälpa till. Använd en förlängd arm, helst en Hansa-lina. Ramlar man genom isen ska man tänka på att ta sig upp åt det hållet man kom ifrån.

ANNONS

Tänk på detta när du ska ut på isen

Var aldrig ensam på isen

Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen

Prova alltid isen med en ispik om du är osäker

Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 centimeter tjock

Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag

Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn

Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen

Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen"

Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

ANNONS