Varbergare misstänks inblandad i penningtvätt

En 23-årig man från Varberg misstänks vara inblandad i ett vishing-bedrägeri där en man blev av med 200 000 kronor. Själv hävdar den misstänkte att han befinner sig under hot och inte hade något val.

ANNONS
|

Det ringer i telefonen hemma hos mannen i 50-årsåldern i Sundsvall. I telefonluren berättar en manlig röst att han jobbar på Nordea och att det varit ett intrång på mannens konto.

Han uppmanas logga in med sitt bank-id. Det han inte vet är att han då i stället loggar in den andre mannen. Uppringaren från banken beskrivs som trevlig, vältalig och ung. ”Han visste vad han pratade om”, säger målsäganden i förhör.

Inom loppet av några minuter försvinner totalt 200 000 kronor från mannens konto. Han har blivit utsatt för ett så kallat vishing-brott.

Polisen kan dock spåra pengarna. 100 000 förs över till ett bankkonto som tillhör en 23-åring som tidigare bodde i Varberg, numera hemmahörande i Jönköpings län. Summan förs i sin tur vidare till andra konton. 11 000 kronor ska 23-åringen tagit ut från en bankomat dagen efter. Han åkte till Varberg Nord där han lämnade över pengarna till fyra män som snabbt försvann från platsen i bil.

ANNONS

23-åringen uppger i förhör med polisens utredare att han insåg var pengarna kom ifrån.

”Jag var mycket medveten om att pengarna kom från ett brott. Jag förstod att det inte var ärliga pengar”, säger han.

Han menar att han inte hade något val, att han var satt under hot. Men han vågar inte berätta vilka männen är som satt press på honom.

”De här killarna har gjort ganska tydligt att om så sker så kommer det inte att bli så trevligt, varken för mig eller för min familj. De har visat att de har ett stort våldskapital”, säger han.

23-åringen uppger att männen också hotat att sätta dit honom för ett brott som han inte begått. Även mannens advokat, Linda Fröberg von Sydow, skriver i ett brev till utredaren om hoten.

”Han är livrädd för att vad han redan uppgivit kan leda till ytterligare repressalier. Han har befunnit sig i nöd och vad han utfört har utförts under tvång”, skriver hon.

Vid ett senare tillfälle trillade 200 000 kronor in på mannens konto. Han menar att det var ett lån av föräldrarna som skulle användas för att köpa sig fri. Om han inte betalade skulle männen döda honom och hans familj.

ANNONS

Trots mannens förklaringar åtalas han för penningtvättsbrott. I stämningsansökan menar åklagaren Jon Lindahl att 23-åringen ”ställt sitt konto i Varbergs Sparbank till förfogande för insättning av pengar i samband med bedrägeriet”. Och att han begick gärningen med uppsåt.

Vishing (voice phising - kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden) innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Det här kan du göra för att inte bli lurad:

Logga aldrig in på annans begäran.

Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig.

Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord till internetbanken. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.

Banken skulle heller aldrig ringa upp och begära att du för över pengar till något annat konto.

Om du misstänker att du är utsatt för vishing, kontakta din bank.

Källa: Polisen

ANNONS