Varbergare klar för final i årets kock

Varbergaren Marcus Bremdal har tagit sig till final i Årets Kock. Efter två kvaltävlingar tog han sig vidare som fjärde bästa kock.

ANNONS
LocationVarberg||

Det var 16 kockar kvar som gjorde upp om de åtta finalplatserna när den sista kvaltävlingen genomfördes på Stockholms Hotell och Restaurangskola.

– Vi har fatt ta del av och smaka på många spännande rätter som håller en hög gastronomisk höjd. Det har inte varit enkelt att utse de 8 kockar som nu går vidare till final men det känns som vi har fått fram ett fantastiskt starkt finalfält, säger Tommy Myllymäki, Juryordförande för Årets kock i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Tvååkersbo vidare i Årets kock

Huvudtävlingsuppgiften bestod i att laga en lakto Ovo vegetarisk rätt baserat på antingen rotselleri, potatis eller jordärtskocka. Kockarna har också genomfört ett handlagsprov och ett råvarukännedomsprov. Samtliga moment har poängsatts.

ANNONS

Marcus Bremdal som till vardags arbetar på Konstnärsbaren i Stockholm fick en slut poäng på 295. Vann kvalet gjorde Ludwig Tjörnermo på 347,5 poäng.

Under dagen avslöjades också vilket som blir det första tävlingsmomentet i finalen. Det handlar om att kockarna ska laga en varm och en kall rätt med kanin som huvudrådvara.

– Kanin som huvudråvara är väldigt vanligt i södra Europa men inte lika etablerat i Sverige. Valet av råvara gör även att kockarna får visa upp sin skicklighet i hur de hanterar och tar tillvara på hela djuret, säger Tom Sjöstedt, som är Tävlingsledare för Årets Kock.

Finalen avgörs i september.

ANNONS