Cupcaketrend. Varbergarna Martin Johansson och Mikael Ingeltun har öppnat Sveriges första cupcakebutik.
Cupcaketrend. Varbergarna Martin Johansson och Mikael Ingeltun har öppnat Sveriges första cupcakebutik.

Varbergare hoppas skapa cupcaketrend

Medan Obama var ute på valkampanj smidde två världskockar från Varberg planer på att föra den amerikanska cupcaketrenden till Sverige.

ANNONS
|

Kompisarna Martin Johansson, 32, uppväxt i Åskloster och Mikael Ingeltun, 29, från Tvååker, har länge funderat på att öppna något ihop. För två vintrar sen drev de en restaurang i Åre vilket fungerade så bra att de ville fortsätta samarbetet. Men deras vägar skildes åt.

Martin Johansson fick jobb som chefskock på svenska ambassaden i Washington och Mikael Ingeltun jobbade som chefskock på lyxyachter runt om i världen.

När Mikael Ingeltun var på besök i USA bestämde vännerna sig för att öppna Sveriges första cupcakebutik.

– Vi har valt cupcakes för att vi vill knyta samman den amerikanska och den svenska kulturen. Svenskarna som under 1800-talet utvandrade till USA fick det där lite bättre. De kunde unna sig en godare vardag och bakverken växte fram. Nu vill vi att cupcakes invandrar till Sverige, säger Martin Johansson.

ANNONS

Den gammalsvenska andan i designen har blandats med morföräldrarnas kakrecept och tillsammans med det genuint amerikanska har de hittat sitt koncept.

De har gjort allt själva, från att bygga upp butiken till att skriva recepten och baka kakorna. De kommer enbart att sälja cupcakes och ha över tio olika smaker, men bakverken är anpassade efter svenskarnas kafévanor.

– Vi i Sverige kan inte äta cupcakes så som de gör i USA. Där äter man tre stora åt gången, så vi har lite att lära. Men för att kunna njuta av flera olika smaker har vi valt att göra både små och stora, säger Martin Johansson.

I veckan invigdes butiken med pompa och ståt. Den svenska ambassadören i USA och den amerikanska ambassadören i Sverige var inbjudna för att klippa bandet. Mikael Ingeltuns vän, Anders Pettersson från Himle, framförde sin Elvisshow.

Vännerna hoppas att butiken ska bli en av flera i Sverige i framtiden, varför inte en Cupcake Varberg?

Ett lyxigt bakverk som påminner om en muffins men är finare dekorerad som en bakelse med frosting och garnityr.

Original frosting är gjord på philadelphiaost, smör och florsocker men Martin Johansson och Mikael Ingeltun använder sig ofta av mascarpone och färska bär för att inte göra det så mastigt.

Fokus ligger på smaken och därför har de valt bort den söta garnityren. Istället för marsipanrosor använder de exempelvis strössel.

Martins favoritcupcake är Double chocholate medan Mikael föredrar Kokos.

ANNONS