Varberg välkomnar besökare i påsk

Förra året var beskedet till de som funderade på att besöka Varberg över påsken kort och koncist. Stanna hemma tack! Nu när Halland har landets högsta smittspridning är budskapet ett annat.

ANNONS
|

Förra året gick Varbergs kommun ut med en vädjan till alla besökare inför påsk. Kom inte hit, stanna hemma. Nu i år, när Halland har den högsta smittspridningen i Sverige, är budskapet ett annat.

I ett öppet brev med titeln ”En välkomnande och ansvarsfull vår i Varberg” skriver Carl Bartler och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil till de som tänkt sig besöka Varberg i påsk:

”Förra året bad vi dig som ville besöka Varberg att vänta med det. Det gjorde vi eftersom resandet skulle begränsas. I år ser det lite annorlunda ut.”

– Vi tycker att det är viktigt att markera att vi har ett gott värdskap för alla som vill komma hit men med ett gott omdöme, säger Carl Bartler kommundirektör i Varberg.

ANNONS

Smittan mer jämt fördelad över landet i år

Beslutet har vuxit fram i samråd med smittskyddet och de övriga halländska kommunerna.

– Förra året var smittspridningen mer ojämn i Sverige. Nu är smittspridningen ungefär lika hög överallt och det finns inget nationellt direktiv till att begränsa resor, säger Carl Bartler.

Till skillnad ifrån förra året är de flesta rekommendationer inte längre nationella. För att mer exakt kunna komma åt lokala smitthärdar är det upp till regionerna att komma med egna restriktioner.

I Västra Götalandsregionen, där smittan har ökat med 22 procent den senaste veckan, gick smittskyddsläkare Thomas Whalberg under tisdagen ut med budskapet:

”Avstå onödiga resor, undvik trängsel, undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder.”

Halland vill inte ha för många pekpinnar

Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare i Halland. Hon säger att hon kan förstå att det upplevs som konstigt att Halland inte avråder från resor.

– Vi gör olika bedömningar på olika ställen. Vi väljer på att fokusera budskapet på det vi tycker är det viktigaste. Blir det alltför många pekpinnar och tjat tror vi det förlorar effekt, säger hon.

De rekommendationer Halland istället valt att betona är att det viktiga är att resa på ett ansvarsfullt sätt.

– Grunden är att vi förutsätter att de förhållningsregler och restriktioner som finns följs. Oavsett om resan sker inom Halland eller utanför så handlar det inte om att man reser utan hur man reser, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS
ANNONS