Per Tjernström från Varbergs livräddningssällskap, lokalförening av Svenska livräddningssällskapet.
Per Tjernström från Varbergs livräddningssällskap, lokalförening av Svenska livräddningssällskapet. Bild: Håkan Johansson / Arkiv

Varberg utnämnt som vattensäkert

Varberg har fått utmärkelsen ”Vattensäker kommun” av Svenska livräddningssällskapet. – Det innebär att vi kan sätta lite press, säger Per Tjernström från Varbergs livräddningssällskap.

ANNONS

– Det är en utmärkelse med sex punkter som ska engagera och medvetandegöra kommuner när det gäller is- och vattensäkerhet, säger Per Tjernström från Varbergs Livräddningssällskap, lokalförening av Svenska livräddningssällskapet (SLS).

Genom att få utmärkelsen visar kommunen att den tagit frågorna på allvar, men också att den tänker fortsätta utvärdera säkerheten. Det är alltså inte bara att luta sig tillbaka och säga ”vi har det bra”, menar Per Tjernström.

– Det innebär också att vi kan sätta lite press och utmärkelsen förnyas eller inte förnyas efter fyra år. Kommunen måste hela tiden redovisa att de bibehåller kvaliteten och jobbar vidare med de här frågorna. Vi har till exempel blivit inbjudna av kommunen att vara med och prata om planerandet av Västerport som ju blir ett vattennära område, säger Per Tjernström.

ANNONS

Egentligen skulle kommunen ha fått utmärkelsen redan förra året, men eftersom det krävdes en del åtgärder kring Fästningsbadet fick det vänta.

Vad har Varberg gjort för att förtjäna utmärkelsen?

– De ansökte redan 2017 på initiativ från hamn- och gatuförvaltningen i samband med beslutet att bygga Fästningsbadet. Sedan dess har de tagit ett helhetsgrepp på hur säkerheten kan ökas både vid hav, sjö och bassängbad, säger Per Tjernström.

Fästningsbadet kommer att vara bemannat av livräddare, men på de andra stränderna dröjer det. I september 2016 skrev HN att ”nästa sommar kan livräddarna vara tillbaka på Kåsa och Apelviken”, något som ännu inte blivit verklighet.

– Det jobbas för att det ska bli så och vi kommer nog gå ut med pompa och ståt när det är dags. Vad gäller Apelviken har man gjort om detaljplanen och håller på att strukturera och ändra om. För vår del handlar det bland annat om ifall vi kan få någon form av lokal där som vi kan husera livräddare, säger Per Tjernström.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS