Varberg utan stegbil vid höghusbrand

Räddningstjänsten i Varberg står utan stegbil i flera veckor. Den enda som finns är inlämnad på verkstad.
– Nu blir det en fördröjning om det skulle behövas en stegbil vid en höghusbrand i Varberg, säger Jerry Karlsson, brandman och skyddsombud på Räddningstjänsten Väst.

ANNONS
|

Räddningstjänsten Väst har i normala fall en stegbil i Varberg och en i Falkenberg. Nu har stegbilen i Varberg gått sönder i samband med branden på Varbergs Trä i slutet av december.

– Det är olyckligt att den inte finns på plats. Skulle det behövas en stegbil i Varberg måste vi köra upp den som står i Falkenberg och det tar tid, säger Jerry Karlsson.

Både i Varberg och Falkenberg har det byggs höghus där stegbilarna ska vara en utrymningsväg vid brand. Det är sagt att inom tio minuter ska det vara en stegbil på plats.

– Det kan vi inte hålla just nu. Men samtidigt så är det ju så att går något sönder så går det sönder, säger Jerry Karlsson, som menar att det här visar på brister i systemet när det tillåts att bygga hus som inte är tillräckligt säkra utan att räddningstjänsten måste vara en utrymningsväg med sina höjdfordon.

ANNONS

23 meter upp, eller åtta våningar, är den maximala höjd som kan nås med räddningstjänstens höjdfordon.

Till höghus upp till åtta våningar ska det finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar, där räddningstjänsten ska stå för den ena om trapphuset av någon anledning är rökfyllt.

Räddningstjänsten Väst försöker nu göra det bästa av situationen. Larmplaner har ställts om och stegbilen i Falkenberg ska kunna komma ut snabbare än normalt för att kunna ta sig till Varberg fortast möjligt.

– Om stegbilen i Falkenberg är upptagen har vi ett samarbete med Halmstad som ställer ett höjdfordon närmare. I sista hand kan vi använda oss av höjdfordonet i Kungsbacka ner mot Varberg. Så vi har kompenserat det här med larmplanen, säger Patrik Josefsson, som vid tillfället för intervjun var tjänstgörande chef i beredskap på Räddningstjänsten Väst.

Han säger att det är sällsynt att räddningstjänsten använder stegbilen till den lägenhet som brinner, utan stegbilen syftar mer till omgivningen runtomkring om någon har glömt att stänga lägenhetsdörren ut till trapphuset och får in rök den vägen.

– I den branddrabbade lägenheten är det en rökdykarinsats. Om vi får några minuters fördröjning så är det ändå så att det inbyggda brandskyddet i varje lägenhet och brandcell, som fastighetsägaren ska stå för, ska stå emot i 60 minuter, säger Patrik Josefsson.

ANNONS
Varberg står utan stegbil då den som finns har gått sönder och är på verkstad. Närmaste står i Falkenberg 20-25 minuter bort.
Varberg står utan stegbil då den som finns har gått sönder och är på verkstad. Närmaste står i Falkenberg 20-25 minuter bort. Bild: Roger Larsson
ANNONS