Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
OSÄKERT MED VINDKRAFTVERK. Enligt flera bedömare är det inte lönsamt att bygga vindkraftverk. – Vi måste titta så att vi får ihop investeringskalkylen, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Varberg satsar på vindkraft

Varberg Energi har nyligen invigt Sveriges största solcells­anläggning. Vad blir nästa stora investering för bolaget? – Vi planerar för vindkraftverk, säger vd Björn Sjöström.

En genomgång gjord av Dagens Industri visar att det råder en stor osäkerhet bland eljättarna i Sverige.
Låga elpriser och politisk osäkerhet uppges ligga bakom att investeringarna i energibranschen faller.
Varberg Energi investerade 23,5 miljoner kronor i en toppmodern solcellspark i Tvååker. Vd

Björn Sjöström berättar att det finns mer pengar avsatta för nära förestående projekt.
– Vi har tagit ner och sålt sju gamla vindkraftverk i Bäckagård. Planen är att bygga två nya vindkraftverk på den platsen, säger han.
Det var då Sveriges första vindkraftpark, byggd 1991, med små vindkraftverk som är 25 år gamla.
Verken har nu renoverats av ett företag i Tyskland som har sålt dem vidare till Italien, som har ett annat stödsystem där små vinkraftverk premieras.
– Det är bra för då används den resursen fullt ut. Våra gamla vindkraftverk kan säkert snurra i 15 år till.

I Bäckagård är planen att två större vindkraftverk ska byggas. De producerar minst dubbelt så mycket energi som de sju gamla.
Men det råder en viss osäkerhet kring den investeringen. Enligt flera bedömare är det inte lönsamt att bygga vindkraftverk.
– Vi måste titta så att vi får ihop investeringskalkylen, säger Björn Sjöström.
Två viktiga faktorer blir hur elpriserna utvecklas framåt och om Varberg Energi lyckas förhandla till sig ett bra pris hos dem som säljer vindkraftverk.
– Utifrån det får vi sen ta investeringsbeslutet.
Många energibolag har tvingats skriva ner värdet på sina vindkraftanläggningar. I det fallet är inte Varberg Energi något undantag.
– Det har vi gjort i de två senaste boksluten. Det är kraftigt sjunkande resultat runt om bland vindkraftföretagen.
– Vindkraftanläggningar som byggdes en bit in på 2000-talet gjorde det till för höga kostnader och klarar inte av dagens låga elpriser. Många av de bolagen är ekonomiskt pressade och har röda siffror.

Nu är det så att Varberg Energi inte är helt beroende av vindkraften. Istället är det fjärrvärmen som är bolagets största kraftslag.
I faktarutan bredvid kan ni läsa hur Varberg Energis kraftslag är fördelade i bolagets totala energitårta, om vi får kalla den så.
– Det goda i vår energitårta är mixen av kraftslag och det faktum att vi är helt klimatneutrala. Vi har ett positivt bidrag till klimatet, säger Björn Sjöström.
Om Varbergs Energis verksamhet inte fanns så skulle världen få ta emot ytterligare 143 000 ton koldioxid varje år. Det är samma sak som om alla Varbergs invånare inte skulle köra bil på 1,5 år.

Noterbart är att solkraften enbart bidrar 3 GWh till den totala energitårtan.
– Ja, så är det. Solparken på hela sin yta, ger ungefär hälften så mycket energi som ett stort vindkraftverk ger. I och med att solparken byggdes ligger dock Varberg i topp i landet när det gäller solel.
– Teknikmässigt har vi en jätteutveckling framför oss när det gäller energi från solen.
Vilket kraftslag planerar Varberg Energi att satsa mer på framöver?
– På fjärrvärmesidan ansluter vi fler och fler fastigheter för varje år. Där kan vi värma fler bostäder med en förbättrad teknik.
– När det gäller vindkraften så hoppas jag att vi kan genomföra projektet med två nya verk i Bäckagård. Några fler planer har vi inte inom det området.
– På vattenkraftsidan är det för närvarande för osäkert, där ligger vi lågt, säger Björn Sjöström.
 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här