Varberg planerar att starta en resursskola

I dag går elever med särskilda behov i så kallade resursenheter ute på Varbergs grundskolor. Men från och med hösten 2021 vill politikerna samla verksamheten på ett ställe.

ANNONS
|

I den investeringsbudget för Varbergs skolverksamheter, som klubbades igenom vid förskole- och grundskolenämndens senaste möte, är satsningen på resursskola en viktig del av kommunens långsiktiga investeringsplan.

– Ambitionen är att kunna ha verksamheten i gång från och med hösten 2021, säger Hanna Netterberg (M) ordförande i för- och grundskolenämnden.

Varberg har tidigare haft en resursskola förlagd i den gamla Centralskolan i Tvååker. Men 2008 beslutade kommunen, efter kritik från Skolverket, att skolan skulle läggas ner och eleverna skulle integreras på sina hemskolor. För att erbjuda stöd och hjälp för elever med särskilda behov inrättades istället flexenheter på runt om i kommunen. En lösning som politikerna i dag inte är särskilt nöjda med.

ANNONS

– Vi ser att det finns olika speciallösningar ute på skolorna, kring de elever med störst behov av extra stöd, som vi inte är särskilt nöjda med. I stället vill vi samla all kompetens och stöd till dessa i en verksamhet, säger Hanna Netterberg.

Tjänstemännen i Varberg ska ta fram underlag

Nästa steg i processen blir nu att förskole- och grundskoleförvaltningen ska ta fram ett underlag till beslut för politikerna att ta ställning till.

Det handlar om att hitta befintliga lokaler där verksamheten kan förläggas men att kolla över personalbehovet och vilka kompetenser som behövs. Maria Wirén är utvecklingschef vid förskole- och grundskoleförvaltningen.

– Vi vill även se om det finns andra förvaltningar som kan vara aktuella att involvera för att göra en helhetslösning kring dessa elever, säger hon.

Enligt Hanna Netterberg rör det sig om mellan fem till tio elever i kommunen som det rör sig om i ett första steg.

– Vi kommer kunna individanpassa stödet och öka personaltätheten till de här eleverna i högre utsträckning än vad de erbjuds i dag, säger hon.

Även hos oppositionen i nämnden är de positiva till planerna på att inrätta en resursskola. Linda Berggren (S) är vice ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

ANNONS

– Vi har haft en intern arbetsgrupp i Socialdemokraterna som har kollat på vilka insatser vi kan göra kring barn och ungas psykiska ohälsa. Där var inrättandet av en till två resursenheter ett förslag vi kom fram till, säger hon.

ANNONS