Varberg pekas ut som gubbkommun

Varberg hör till de 93 kommuner i Sverige som aldrig har haft en kvinna på den tyngsta politiska posten – kommunstyrelsens ordförande. Det visar en undersökning som Dagens Samhälle har gjort och tidningen presenterar resultatet under rubriken ”Sveriges gubbkommuner”.

ANNONS
|

Med ett år kvar till val har tidningen Dagens Samhälle granskat hur många av Sveriges kommuner som har haft en kvinna vid rodret. Undersökningen sträcker sig tillbaka till kommunsammanslagningen på 1970-talet och resultatet visar att samtliga 290 kommuner har haft män som kommunstyrelsens ordförande. Men i 93 kommuner har fortfarande ingen kvinna suttit på posten och Varberg är en av de kommunerna.

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Jörgen Warborn (M), tycker inte att Varberg är en gubbkommun.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har många kvinnor på ledande positioner.

ANNONS

I början av 2009 gjorde HN en granskning av hur könsfördelningen såg ut när det gäller ledande poster i nämnder och kommunala bolag. Den manliga dominansen har minskat sedan dess även om det fortfarande är en majoritet som är män.

Och även könsfördelningen i kommunfullmäktige har förbättrats något, där är det i dag 27 kvinnor och 34 män.

År 2009 var det åtta män och fem kvinnor i kommunstyrelsen, i dag är det precis tvärtom, åtta kvinnor och fem män.

Dess ordförande anser att inte att det politiska klimatet i Varberg är missgynnande för varken män eller kvinnor.

– Jag känner inte att det finns ett motstånd mot något av könen i Varberg, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) säger till tidningen Dagens Samhälle att politiken inte är någon jämställd frizon utan konstaterar att kvinnor är överrepresenterade bland avhopparna från kommunpolitiken. Hennes förklaring till det är att bristen på jämställdhet påverkar kvinnors möjligheter att vara aktiva politiker.

– Det är viktigt med feministiskt gräsrotsarbete! Vi måste tänka strategiskt med jämställdhetsglasögonen på, säger hon till tidningen.

Jeanette Qvist (S) sitter i kommunstyrelsen och är även vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon anser inte att Varberg är en gubbkommun men tycker att Dagens Samhälles undersökning visar på att jämställdhetsarbetet går långsamt.

ANNONS

– När vi pratar om den yttersta makten är det inte jämställt och det är inte ok. Vad sänder det för signaler till våra barn?

Hon anser att gamla strukturer måste brytas ner för att snabba på jämställdhetsprocessen och är till exempel för kvotering i bolagsstyrelser.

ANNONS