Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Erika Arnadottir

Varberg nästan bäst på solceller

Solenergin ligger i framkant i Varberg. Kommunen placerar sig i det absoluta toppskiktet på listan över kommuner som ger mest solenergi per invånare.

Med 66,6 W installerad effekt per invånare kniper Varberg tredjeplatsen efter Ödeshög och Vadstena. Det är drygt sex gånger mer solenergi per person än riket i genomsnitt. Där ligger den installerade effekten per invånare endast på 10,7 W.
– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige. För invånare i Varberg innebär det en möjlighet att bidra till 100 procent förnybar el, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Falkenberg hamnar på plats nummer 26 och Halmstad på plats 93 på listan som sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi.

Med Sveriges största solcellspark Solsidan tar Varberg även en tredjeplats på listan över vilka kommuner som har störst kapacitet från solceller totalt sett.
I riket i stort är solenergi däremot en blygsam energikälla som endast utgör 0,1 procent av Sveriges totala elproduktion.
 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här