Författarduon aktuell med ”Varberg i Danmark – historiska sevärdheter från dansktid till nutid”.
Författarduon aktuell med ”Varberg i Danmark – historiska sevärdheter från dansktid till nutid”. Bild: Matilda Carlström

Varberg mer danskt än man kan tro

Krig, elände, misär – men också kärlek. Nu dokumenteras Varbergs kopplingar till Danmark i en ny bok.

ANNONS

Innan vi stämmer träff för att prata om den nya boken Varberg i Danmark – historiska sevärdheter från dansktid till nutid undrar jag om vi kan ses på en plats som har en koppling till boken. Rantzauklippan, detta klassiska minnesmärke för Varberg, blir det självklara svaret.

– Den sammanfattar på sätt och vis hela kartläggningen, säger Lars Grimbeck.

Varberg ur danskt perspektiv

Lars Grimbeck och författarkollegan Stefan Gustafsson har nämligen gjort det igen – en bok om Varbergs historia. Den här gången kartlägger de Varbergs och fästningens historia ur ett danskt perspektiv. Boken ges ut av Hembygdsföreningen Gamla Varberg, där Lars Grimbeck sitter som ordförande.

ANNONS

Varför ses vi då just vid Rantzauklippan?

– Den danske krigaren Daniel Rantzau blev skjuten till döds här 1569, det vet vi sedan innan. Men vi blev nyfikna på vad som hände med honom sedan, förklarar Lars Grimbeck.

Gripande kärlekshistoria

Nyfikenheten ledde Stefan Gustafsson och Lars Grimbeck till Holstein utanför Kiel i Tyskland där Rantzau ligger begraven.

– Hans kropp fördes hit från Varberg i någon form av ”kapsel”. På plats fick vi kontakt med prästen i Westensee kyrka som gav oss mer information, säger Stefan Gustafsson.

De vill inte avslöja för många detaljer ur boken, men ger ändå följande cliffhanger:

– Det är en gripande historia som innefattar hur hans livs kärlek satt hemma och väntade medan han ledde trupper, säger Lars Grimbeck.

Resan till Holstein är bara en av många de har gjort under bokskrivandets gång.

– Det har varit fantastiskt roligt att göra den här boken, säger Lars Grimbeck.

Stefan Gustafsson håller med och tillägger:

– När vi reste på Själland förra sommaren – det var som att kolla på ett danskt vykort.

”Inte bättre förr”

Även Varbergs fästning, Skagenmålarens dotter vars konstverk finns vid strandpromenaden och färjetrafiken som förbundit Varberg med omvärlden avhandlas. Dessutom får man en inblick i H C Andersen resedagbok från sina två genomresor i Varberg. Idén till boken föddes för redan 20 år sedan, men släpps först i november i år. Och är det en sak de lärt sig under processen är det:

ANNONS

– Det var inte bättre förr. Och jag känner mig faktiskt mer befryndad med Danmark än tidigare, säger Lars Grimbeck.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS