Varberg medverkar på viktig skoldag

Den här veckan anordnas ett riksdagsseminarium om den svenska skolan. Varberg har inte mindre än tre representanter på plats.

ANNONS
|

Det är föräldranätverket Barn i behov som arrangerar seminariet, som äger rum nu på torsdag. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommer att inleda seminariet och många tunga namn inom skola och utbildning kommer att delta.

Från Varberg är tre representanter på plats: Martina Wetterstrand, verksamhetschef för den medicinska elevhälsan, Miljöpartiets gruppledare och läraren Stefan Edlund, samt Susanne Schulewitz, specialpedagog på BUP i Varberg.

– Vi har ett aktivt nätverk i Varberg med många som är väldigt engagerade, säger Jiang Millington, presstalesperson för Barn i behov.

Barn i behov startade hösten 2013 som ett upprop mot att Stockholms stads drog in extra resurser till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Nätverket samlade tusentals anhöriga och andra engagerade i sociala medier och det stod snabbt klart att problemen var riksomfattande. Barn i behov har synts flitigt i nyhetsrapportering och i debattartiklar och man har också jobbat med att påverka politiker - både på lokal och på nationell nivå. Förra året arrangerade nätverket det första riksdagsseminariet.

ANNONS

– Det var så stort tryck förra året så vi bestämde oss för att arrangera det i år igen, säger Jiang Millington.

Trots många satsningar kommer fortfarande larmrapporter om att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, autism, dyslexi och aspergers syndrom inte får rätt stöd i skolan. Barn i behovs riksdagsseminarier är ett sätt att skapa samtalsforum och mötesplatser för att belysa de här frågorna. Målet är att nå ut till skolor, socialkontor samt barn- och ungdomspsykiatrin med information.

– Vi vill skapa en arena där folk från olika discipliner kan mötas och diskutera gemensamma problemlösningar, säger Jiang Millington.

Ett hundratal personer kommer att delta i riksdagsseminariet på torsdag, och dagen kommer att bestå av både grupparbeten, föreläsningar och informationspaneler.

ANNONS