Bilden ovan är ett exempel på hur modulbostäderna kan se ut. De aktuella bostäderna i Tvååker och Träslöv kommer vara byggda i ett plan.
Bilden ovan är ett exempel på hur modulbostäderna kan se ut. De aktuella bostäderna i Tvååker och Träslöv kommer vara byggda i ett plan.

Varberg investerar i boenden för flyktingbarn

Kommunen ska bygga två nya modulhus med gruppboenden för ensamkommande flyktingbarn. Bostäderna planeras i Träslöv och Tvååker och ska stå klara i början av nästa år.

ANNONS
|

I höstas bildade Varbergs kommun en stab för att lösa boendesituationen för den ökade andelen flyktingar som kommunen skulle ta emot. Den största och svåraste frågan då var boende för de ensamkommande barn som anvisades till Varberg. Det saknades 25-30 platser i HVB-hem eller i familjehem. Nu investerar kommunen i två nya modulboenden som är tänkta att fungera som just HVB-hem. Det är företaget Zenergy som har vunnit upphandlingen och ska leverera modulbostäder till ett värde av cirka sju miljoner kronor innan året är slut.

De nya modulbostäderna är planerade till Träslöv och Tvååker och kommer att vara placerade centralt på orterna. Än har inget bygglov beviljats, men kommunen har under ett möte informerat de boende i närområdet. Reaktionerna till HVB-hemmen ska ha varit mest positiva bland de som var på plats.

ANNONS

– Det var mest frågor om byggnaden, hur den ska se ut och var den ska vara placerad på tomten. Det vet vi inte riktigt än och vi var nog lite tidiga från kommunens sida med att informera, då vi inte kunde svara på den här typen av frågor, säger Annika Millegård, lokalsamordnare.

Modulbostäderna görs lite annorlunda den här gången än de man tidigare har byggt i kommunen. Precis som tidigare är köket gemensamt för de boende, men då har även duschar och toaletter varit gemensamma. I de nya modulerna har varje rum egen toalett och dusch.

– De är mer anpassade för en längre livstid med en större flexibilitet. Kanske kan de bli studentbostäder på längre sikt, säger Martin Rylander, vd för Varbergs Fastighets AB.

Enligt Olle Magnusson, vd på Zenergy, är modulbostäderna byggda för att klara en livslängd på 30-50 år. Hur länge de ska användas som HVB-hem är oklart, men tanken är att de ska vara i bruk under första kvartalet 2017.

ANNONS