Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gösta Bergenheim (M) t v, Ann-Charlotte Stenkil (M), Carl Bartler, kommundirektör och Björn Alvengrip, vd Varbergs hamnar. Bild: Privat
Gösta Bergenheim (M) t v, Ann-Charlotte Stenkil (M), Carl Bartler, kommundirektör och Björn Alvengrip, vd Varbergs hamnar. Bild: Privat

Varberg fortfarande topp tre bland småstadskommuner

Det räckte inte ända fram men väl till en andraplats. Varbergs kommun hamnade åter på topp tre i valet om Sveriges superkommun.
– Vi var tävlingssugna och hade helst sett guld, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Det är tidningen Dagens Samhälle som varje år rankar landets kommuner i tre kategorier. I varje kategori går tre kommuner vidare till final.

Varbergs kommun deltar i kategorin småstads- och landsbygdskommuner och det var fjärde året som Varberg nominerats i den kategorin till titeln Årets superkommun.

Varberg har vunnit utmärkelsen två gånger tidigare, 2018 och 2019 så trots en bra placering är årets tävling ändå ett steg ner.

– Så ser inte vi på det utan vi ser att vi ligger kvar på en stabil och bra hög nivå. Det här är ett bra betyg för Varberg, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Många parametrar

Hon påpekar att det är flest antal kommuner, 136 stycken, som deltar i samma kategori som Varberg och det i sig speglar nivån på placeringen.

Över 40 000 mätpunkter fördelade på 142 variabler i 18 olika kategorier ligger till grund för Dagens samhälles kommunranking. Bedömningarna sker inom områden som ekonomi, skola, arbetsmarknad, äldreomsorg, hållbarhet, barnomsorg, näringsliv, kultur, klimat och miljö hör till det som mäts.

För Varbergs del är det en god arbetsmarknad, kulturen och fritiden som ses som kommunens främsta fördelar. Det vid sidan om möjlighet att kunna bada både i varmt och kallt vatten.

Inte jämställt

Sämre ligger man till i kategorin jämställdhet som mäter uttag av pappaledighet samt kvinnors inkomster jämfört med männens. Förra året gjorde kommunen sitt allra första hållbarhetsbokslut som visar att det finns mer att göra kring just jämställdhet samt energieffektivisering, skriver tidningen.

– Nu är bedömningarna också kopplade till Agenda 2030 hållbarhetsmål och något vi måste förhålla oss till. Hållbarhet lyfts fram i flera parametrar, säger Ann-Charlotte Stenkil som vill lyfta fram bedriften snarare än de områden där man ligger sämre till.

Förra året gjordes ingen bedömning på grund av pandemin men även 2020 kom Varberg på andra plats i sin kategori. I år kom Varberg tvåa efter Lidköpings kommun som debuterade som finalist.

Som kommunens främste företrädare är Ann-Charlotte Stenkil en glad silvermedaljör och hon har ingen uttalad plan för hur kommunen ska knipa guldet nästa år.

– Det finns givetvis saker att jobba vidare på men det är ändå inte dåligt att vara bland finalisterna. Vi får gratulera Lidköping istället som tog hem guldet, säger Ann-Charlotte Stenkil.

LÄS OCKSÅ: Varberg - missgynnad småstad eller superkommun?

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här