Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/41

Varberg firade nationaldagen i Societetsparken

Många hade sökt sig till parken vid fästningen för att fira nationaldagen, även utomsocknes. – Vi älskar Varberg, sa Barbro Boye från Hyssna.

Klockan 13 hade i princip alla bänkar i Societetsparken redan fyllts och en hel del fick njuta av underhållningen stående.
I Dungen i parken satt syskonen Josephine och Amanda Larsson, 4 respektive 7 år gamla, bekvämt i var sin sittpuff och åt glass innan underhållningen drog igång.
– Vi ska göra flaggor, sa tjejerna då glassen var uppäten.
I pysseltältet stod Yazan AlAli AlKanou, 7 år, och gjorde en fin knapp att sätta på sina kläder. Han, mamma Mariam och lillebror Adam kom till Sverige från Syrien för 1,5 år sedan. Familjen hade precis matchats ihop med nya språkvännerna Johanna Ekman Hassel och sonen Eskil.
– Tanken är att vi ska träffas och umgås nu och träna språk, säger Johanna Ekman Hassel.
Även på scenen pratades det som språkvänner och vikten av att mötas. Anna Sjövall, från Teater Halland, pratade om att hon vill ut och träffa folk och sedan göra en musikal med Gesslelåtar av de kärlekshistorier som ska samlas in.
Gösta Bergenheim (M), kommunfullmäktiges ordförande, hissade fanan och Christoffer Bergenblock (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, talade om allas rätt till lika värde.  Efter det intogs scenen av inbjudna högtidstalaren Johanna Koljonen, kulturjournalist och På spåret-vinnare. Hon pratade om att hon har två hemländer och därmed två nationaldagar att fira. Hon sa att det är bra att det svenska nationaldagsfirandet inte ännu hittat sin form, för det betyder att vi alla kan få vara med och skapa nya traditioner.
Efter ståtlig körsång delades stipendier och priser ut. Först ut var kommunens pengastipendier inom kultur och fritid. Pingstkyrkans Second chance, secondhandverksamhet, premierades och även de varbergare som inom idrott fått priser under året på SM-nivå.

LÄS OM FALKENBERGS NATIONALDAGSFIRANDE HÄR: 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här