Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Varberg får tillgång till trygghet via stadsnätet

Nya tjänster i Varberg Energis stadsnät ska bidra med trygghet. – Det möjliggör för fler att bo kvar hemma längre, säger Martin Carlstein på Mediateknik.

Varberg Energi öppnar nu upp stadsnätet för något helt nytt - välfärdsbredband. Tjänsten kräver inte en bredbandstjänst eller dator.

Under Omsorgsportalen.se samlas flera olika leverantörer som kan leverera en uppsjö av olika omsorgslösningar beroende på behov.

– Här finns hela skalan av trygghetstjänster. Allt från enklare som riktar sig till en person som i princip är frisk men vill att anhöriga ska ha lite koll, till någon som börjar bli snurrig och behöver hjälp att hålla koll på att spisplattan är avstängd, säger Lars Wessman, affärsområdeschef IT på Varberg Energi.

Tjänsterna är tänkta som ett komplement, eller tidigare insats, till vanliga trygghetslarm och andra tjänster från kommunens äldre­omsorg.

En enklare produkt som lanseras är en trygghetsklocka som fungerar likt ett klassiskt trygghetslarm. Om exempelvis någons mamma eller farfar ramlar i sitt hem så får den anhörige ett larm om att något har hänt.

Tjänsterna går redan i dag att beställa via Omsorgsportalen.se. Men Martin Carlstein på Mediateknik menar att det är bra att först utreda vilka behov som finns i ett samtal med kunden och dennes anhöriga.

Omsorgsportalen kommer även att ha ett showroom i Mediatekniks lokaler.

– Den här typen av tjänster kräver enligt mig en stark lokal förankring. Som operatör av internet, telefoni och TV har vi länge letat efter den ”fjärde tjänsten” och nu tror vi att vi har hittat den. Kunderna ska kunna komma in hit och få rådgivning. Det är en väldigt mjuk tjänst som kräver en stor portion av ansvar, säger Martin Carlstein.

Vad kostar det ?

– Billigast är från några hundralappar och de dyraste...Man kan i princip maxa hur mycket som helst. Vi kan gå så långt att vi till och med ansluter till en larmcentral, en liknande tjänst som du får utav kommunen. Det kostar lite mer. Men för ett fint skydd för en normal lägenhet så hamnar det på någonstans mellan 300 och 600 kronor, säger Martin Carlstein.

Han vill få ut tjänsterna till privatpersoner och fastighetsägare.

– Men vi vill även hitta samarbeten med kommun, landsting och privata vårdgivare. Tidiga insatser kan betyda mycket på lång sikt, både för individen och samhället.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Trygghet i hemmet

Omsorgsportalens tjänster levereras genom Varbergs stadsnät [email protected] Telekombolaget Sappa har genom Omsorgsportalen inlett ett samarbete med Mediateknik och Varberg Energi.

Lösningar som erbjuds är exempelvis trygghetskamera, trygghetslarm, anhörigstöd och spisvakt.

Varbergsborna kommer att kunna välja sina tjänster i Omsorgsportalens första fysiska butik, i Mediatekniks lokaler.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här