Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny lokal. Äldre kommer att få en ny mötesplats i Varberg nästa år. I veckan skrevs hyresavtal. På bilden företrädare för alliansen, Christofer Bergenblock (C), Erland Linjer (M) och Ann-Charlotte Stenkil (M).

Varberg får Pensionärernas hus 2018

Det blir ett pensionärernas hus i Varberg nästa år men det kommer att vara ambulerande på olika platser i kommunen. – Vi tycker att vi har kommit på något riktigt bra, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

När diskussionerna om Rådhusets framtid tog fart ville pensionärernas intresseorganisationer att det anrika gamla huset skulle bli ett ställe för dem att träffas. Så blev det inte och frågan om en samlingsplats för äldre har hängt i luften. Nu har allianspartierna och Miljöpartiet kommit till en lösning som de är nöjda med. Istället för att samla verksamheten i ett stort, centralt beläget hus, vill man föra ut stödet också till mindre orter.
- Vi tror inte att alla pensionärer vill åka in till stan för att träffas, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil.

– Vi vill se att det finns verksamhet i hela kommunen, också på orter som Rolfstorp och Skällinge, säger Christoffer Bergenblock (C).

En lokal i centrum blir det dock, i veckan skrev kommunen hyresavtal för att få disponera lokalen i Lorensbergskvarteret där lampaffären tidigare låg. 2,5 miljoner kronor avsätts under 2018 för hyra och för personal som ska anställas i höst.
– Meningen är att de två personerna som vi väljer att anställa kommer att fungera som ett stöd för de som vill arrangera aktiviteter, antingen i den här lokalen eller i någon av många andra lokaler som vi har ute i kommunen, säger Erland Linjer (M).

Pensionärernas intresseorganisationer är tudelade inför förslaget.
– Vi hade helst velat att vi fick en större lokal centralt i stan. När vi träffas är vi flera hundra personer så en stor lokal behövs. Vi är inte jättebegeistrade över det här alternativet, säger Kerstin Hallberg, ordförande för, PRO, Pensionärernas riksorganisation i Varberg.

 – Spontant tycker jag att det är en väldigt bra idé. Läget, mittemot Kvantum, är bra. Om det blir ett kafé, en mötesplats där man kan ses och träffas är det positivt som en början. Nackdelen är att man inte kan ha någon stort evenemang där, säger Ulla-Britt Block ordförande för SPF, Sveriges pensionärsförbund.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här