Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn tar vittnesmålen om trakasserier på det kommunala elbolaget på allvar
Cecilia Rönn är ordförande för Liberalerna i Varberg samt styrelseordförande i Varberg Energi. Hon tar vittnesmålen om trakasserier på det kommunala elbolaget på allvar och välkomnar utredningen som ska gå till botten med problemen. Bild: Annika Karlbom

Varberg Energis ordförande larmade i våras om trakasserier

Problem med trakasserier och mobbning på Varberg Energi har varit ett faktum för styrelsen sedan i våras.
– Jag står inte bakom det här. Alla människor har rätt att känna sig trygga på jobbet. Det är det minsta man kan begära, säger styrelseordförande Cecilia Rönn (L).

Hon har sedan i våras försökt driva på arbetsmiljöarbetet på Varberg Energi. Till slut fick hon vända sig till ägaren (moderbolaget Varbergs Stadshus AB) för att bukt med problemen.

– Tidigt i våras hörde personer av sig till mig med berättelser om sexuella trakasserier av personer som har jobbat och är kvar på bolaget, säger Cecilia Rönn.

Enligt Rönn har det pågått ett intensivt arbete med frågor som rör arbetsmiljön. Frågan har varit uppe på styrelsemöten och under strategidagar i september.

Läs mer: Anställda på Varberg Energi vittnar om trakasserier

– Jag ville ge ledningen tid att åtgärda problemen. Jag har haft kontakt med vd och HR-chef för att få fram åtgärdsplaner.

Missnöjd med ledningens sätt att hantera brister i arbetsmiljön på Varbergs Energi

Hur fungerade det arbetet?

– Jag är inte nöjd. Det finns fortfarande personer som vittnar om problem. Jag vill poängtera att jag är ödmjuk och tacksam för förtroendet jag fått. Men det innebär också ett ansvar och jag har gjort det som finns inom mina befogenheter. Jag är bedrövad över att det pågått så länge och vet inte varför man inte agerat tidigare.

Hur länge har det funnits brister i arbetsmiljön?

– Det har varit en problematik redan innan nuvarande vd tillträdde. (2014 tog Björn Sjöström över som vd, reds anmärkning) Jag har aldrig varit med om något liknande och förutsätter att förra styrelsen inte visste något.

Har du förtroende för ledningen?

– När det gäller förtroendefrågan tas det i samband med ägaren. Det är inte avgörande vad jag tycker, säger Cecilia Rönn.

Rönn tog upp trakasserier och kränkningar med ägaren

Hon valde att lyfta vittnesmålen vidare till moderbolaget Varbergs Stadshus. För två veckor sedan gav kommundirektören Carl Bartler Kommunhälsan i uppdrag att se över arbetsmiljön på Varberg Energi.

– Det är allvarliga signaler som når oss och från ägarens håll vill vi undersöka om det finns en grund och om de är väl omhändertagna, säger Bartler.

Kommunhälsan förstärker med extern kompetens för att genomföra intervjuer med medarbetarna. Även kommunens personalkontor är inkopplat.

– Vi vill veta om Varberg Energi har en organisation och struktur för att hantera återkommande problem.

När ska granskningen genomföras?

– Den ska starta nu och genomföras under oktober. Men det är prio att vi verkligen går till botten med problemet, avslutar Carl Bartler.

Läs också: Ledamot lämnar Varbergs Energis styrelse

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här