En illustration av hur det drygt 100 meter höga vindkraftverket kan se ut när det är klart hösten 2022.
En illustration av hur det drygt 100 meter höga vindkraftverket kan se ut när det är klart hösten 2022. Bild: Modvion

Varberg Energi vill köpa det första vindkraftverket i trä

Varberg Energi vill ligga i framkant och satsar på ny och obeprövad teknik. Köpet av en av världens högsta träkonstruktioner kan snart bli verklighet.
– Det är lite av vårt signum att våga vara lite offensiva, säger vd:n Björn Sjöström.

ANNONS
LocationVarberg||

Varberg Energi vill köpa och driva det allra första kommersiella vindkraftverket – helt byggt i trä. Det är bolaget Modvion som står för tillverkningen och Chalmersfastigheter ska köpa energin.

– Jag har mandat att köpa det, men vi har inte tagit varandra i näven än, säger vd:n Björn Sjöström.

Eftersom verket är det första i sitt slag (förutom ett 30 meter högt forskningstorn på Björkö) vill bolaget ha en trygghet i form av garantier och försäkringar.

Det är en helt ny obeprövad teknik. Vilka är de största riskerna?

– Det oförutsedda, det man inte kunnat analysera fram. Det är därför garantier och försäkringar är så viktiga, säger Sjöström

ANNONS

På vilket sätt är trätornet mer hållbart och priseffektivt än ståltornen?

– Det fossila avtrycket är betydligt mindre än ett i stål, säger Sjöström.

Vindkraftverket som mäter drygt 105 meter över marken kommer förmodligen placeras på Blombacka egendom i Skara kommun. Där finns bygglov för tre turbiner men bara två har blivit byggda.

– Vi har vänt ut och in på oss själva för att hitta något i Varbergs kommun. Men det är svårt att hitta en plats som har ett tillstånd.

Hur ser tidsplanen ut?

– Grundplanen är att ta det i drift om två år.

HN har försökt få fram hur mycket pengar Varberg Energi är beredda att investera på den nya tekniken. Men bolaget hänvisar till sekretess.

Varför är ni så hemliga med vad affären kostar?

– Det blir publikt så småningom när vi kommit längre i processen.

Varberg Energi går även vidare med planerna för två vindkraftverk i Bäckagård. 1991 byggde bolaget Sveriges första vindkraftspark på platsen. Men 2015 monterades de sju verken ner på grund av dålig lönsamhet och såldes vidare till Tyskland. Under 2017 ville bolaget resa två nya verk men närboende satte då stopp för processen. Nu har bolaget som förhoppning att de nya vindkraftverken, som ska byggas med begagnade turbiner för att hålla nere investeringskostnaden, ska vara i drift hösten 2021.

ANNONS

Läs mer: Varberg Energi reser världens högsta träbyggnad

Trätorn kan minska vindkraftens utsläpp

ANNONS