Björn Alvengrip, vd Hallands Hamnar, Cecilia Rönn, ordförande Varberg Energi, Reine Antonér, ordförande Hallands Hamnar och Björn Sjöström, vd Varberg Energi.
Björn Alvengrip, vd Hallands Hamnar, Cecilia Rönn, ordförande Varberg Energi, Reine Antonér, ordförande Hallands Hamnar och Björn Sjöström, vd Varberg Energi. Bild: Varbergs kommun

Varberg Energi + Hallands Hamnar = sant

En hel del ska falla på plats innan Varbergs nya skogshamn tas i bruk. Nu är det klart att Varberg Energi ska hjälpa Hallands Hamnar att komma på fiffiga lösningar – främst inom områden som energisystem och hållbarhet.

ANNONS
LocationVarberg||

Bolagens vd:ar Björn och Björn ska slå sina påsar ihop. De två kommunala bolagen har nämligen tecknat ett avtal för att få igång ett samarbete kring hamnflytten. Enligt hamnbolagets vd Björn Alvengrip kan Varberg Energi bidra med sin kompetens inom flera områden.

– Vi upplever att Varberg Energi ligger i framkant i den digitala utvecklingen och hållbarhet. Vi vill skapa förutsättningar för fler samarbeten och se till att utnyttja varandras nätverk.

Alvengrip nämner några konkreta lösningar som bolagen ska titta på gemensamt. Bland annat ett system som ser till att snöröjningen drar igång i tid, sensorer som ser till att strålkastare enbart lyser när lastbilar är i närheten och att kapacitet finns så att fartygen kan ta ström från kajen när de lägger till i hamnen.

ANNONS

Men vad vinner Varberg Energi på samarbetet?

– Vi ska titta på hela hamnens behov och för oss blir det en del i vår affärsutveckling. Det blir ett mer utforskande samarbete eftersom vi kommer stötta på nya behov i en helt ny hamn. Jag ser det som ett område där vi kan prova nya sätt att arbeta, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Kommer vi kunna se några vindkraftverk eller solpaneler i den nya hamnen?

– Troligtvis inga vindkraftverk, men att det kommer finnas egen elproduktion i form av solceller är mer troligt, säger Björn Sjöström.

ANNONS