Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varberg Energi går rejält med vinst – trots larm om bristande arbetsmiljö

Under 2020 uppdagades det att arbetsmiljön på Varbergs Energi länge har varit problematisk. Till det tillkom en världspandemi. Trots det levererar bolaget ett av sina bästa resultat någonsin. – Det visar på ett jäkla engagemang från personalen och därför är det så viktigt att vi kommer tillrätta med arbetsmiljön, säger styrelseordförande Cecilia Rönn (L).

I november 2020 slog Kommunhälsans granskning fast att andelen anställda på Varberg Energi som uppger att de trakasseras eller utsätts för kränkande särbehandling är betydligt högre än i kommunen i stort. Tidigare under året hade Cecilia Rönn fått signaler om brister i arbetsmiljön och larmade ägaren om problemen.

Läs mer: Anställda på Varberg Energi vittnar om trakasserier

Arbetsmiljön är högsta prioritet för Varberg Energi

På 2021 års prioriteringslista ligger en förbättrad arbetsmiljö och -kultur i topp och enligt Rönn finns det en gedigen åtgärdslista.

– Det finns inget arbete som är viktigare, säger hon och fortsätter:

– I början på året (2020) ställde vi om för ett eventuellt vinsttapp på grund av mild vinter och låga elpriser. Vi ställdes inför nya utmaningar och arbetssätt i och med pandemin och vi har problem med arbetsmiljön, men ändå levererar bolaget ett bra ekonomiskt resultat, vilket betyder att det finns en personalstyrka som är fantastisk.

Koncernresultatet är ett av de bästa resultaten – någonsin

Efter finansiella poster landade resultatet på nästan 66 miljoner (54,9 år 2019) och för koncernen* uppgick resultatet till 77 miljoner. Enligt vd:n Björn Sjöström beror det bland annat på framgångar inom områden som elhandel och IT.

– Vi har jobbat mycket med vår elhandel och har lyckats stärka den. Vi har ökat våra volymer och minskat våra kostnader inom området.

Fler än beräknat har också valt att ansluta till bredband.

– Vi har märkt av en liten covid-effekt. Det surfas mer och mer och fler vill ha högre hastigheter, säger Björn Sjöström.

Låga elpriser gjorde att elproduktionen inte levde upp till bolagets förväntningar. Det ekonomiska utfallet hamnade på 2,9 miljoner under budget och det beror främst på betydligt lägre intäkter för vindkraftverksamheten.

– Det var ett dåligt år för elproduktionen men det stärktes under senare delen av året och vi behövde inte skriva ner värdet på våra elproduktionsanläggningar.

Pandemin har i stort inte ställt till det för energibolagets verksamhet. Men både sjukfrånvaron och personalomsättningen var högre under 2020 än tidigare år.

Vad ligger bakom den höga personalomsättningen?

– Det är folk som går i pension och en del har gått vidare till nya roller, det är en blandning, säger Björn Sjöström.

Enligt Cecilia Rönn (L) är dock orsakerna bakom personalomsättningen en fråga som ska diskuteras vidare.

– Det är höga siffror in och ut och vi behöver titta vidare på det och kommer prata om det i styrelsen.

Energibolagets ägarförhållanden:

*I koncernen ingår: Varberg Energi AB och Varberg Energimarknad AB. VEAB är ett helägt dotterbolag till Varberg Energi AB och Varberg Energi AB ägs i sin tur av Varbergs Stadshus AB som till 100 % ägs av Varbergs kommun.

Varberg Energimarknad bedriver framför allt rörelse i Varberg där företaget producerar och säljer el. Företaget äger 40 % av Askome Vind AB och 20 % av Sotared Vindkraftpark AB belägna i Falkenbergs kommun. I Kungsbacka kommun äger företaget 17,5 % av Fjärås Vindpark AB. Samtliga bolag bedriver vindkraftverksamhet.

Källa: Varberg Energi.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här