Varberg en av Sveriges vackraste städer

Varberg kan bli Sveriges vackraste stad. Föreningen Arkitekturupproret uppmanar nu folk att rösta på sociala medier.

ANNONS
|

Varberg är en av Sveriges vackraste städer. Åtminstone om man ska tro en omröstning på Facebook, där Varberg i skrivande stund ligger på en femteplats.

Runt 2 000 människor har hittills röstat. Bakom tävlingen om Sveriges vackraste stad står föreningen Arkitekturupproret.

– Det blir tråkigare och fulare överallt. Folk i allmänhet verkar vara ganska trötta på hur det ser ut med byggnationen i landet. Det enda som byggs är trista, kala lådor, säger Sigvald Freylander, ledamot i Arkitekturupproret, om varför de gör sin omröstning.

Varberg utmärker sig genom att stadskärnan fortfarande ha många välbevarade trähus. Föreningen Arkitekturupproret lyfter torget och dess pampiga byggnader, men framför allt anser man att Varberg sticker ut för "den pittoreska kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger". Även Kallbadhuset lyfts fram som ett mycket positivt exempel i stadens arkitektur. Men föreningen kritiserar beslutsfattarna som tillåter rivning av kulturhistoriska byggnader.

ANNONS

– Dagens arkitektur baseras i mångt och mycket på modernismen, där man bygger något som bara håller i några decennier. Det är en slit- och slängmentalitet, säger Sigvald Freylander.

– Det finns ett förakt mot estetik, tradition och klassicism. Vi vill gärna att de här värdena ska komma tillbaka i samhällsstrukturen och att man satsar på det, säger han.

Arkitekturupproret har tidigare haft en omröstning och Sveriges fulaste byggnad, där ett hus i Uppsala stod som vinnare – eller förlorare rättare sagt.

Omröstningen om Sveriges vackraste stad är öppen för alla, och vem som helst kan lägga till en stad som denne tycker är vacker. Varberg har över en natt klättrat från plats nio till plats fem. Falkenberg ligger i skrivande stund på elfte plats.

Arkitekturupproret

  • Är en folkrörelse som började som en facebookgrupp 2014. I dag är det ett rikstäckande nätverk med närmare 15 000 medlemmar.
  • Har som syfte att verka för vackrare nybyggnation i Sverige och samtidigt värna om det svenska kulturarvet.
  • Ifrågasätter den arkitektur som är vanligt förekommande i dag.
  • Uppmanar politiker och byggbolag att tänka utanför lådan och börja bygga vackert och inspirerande igen.

Källa: arkitekturupproret.se

ANNONS