Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liv Ericsson, från konstnärsföreningen Doers 4You och Björn Johansson, chef för ABF Halland, i samspråk i nya kulturlokalen Kon-Tur. Kontur. Jennyli Gustafsson och Yvonne Frank Månsson är initiativtagare. Bild: Karin Hartmann

Varberg blir en helig källa för existentiell litteratur

Under hösten drar författarkvällar igång på KonTur. Förlaget Siljans Måsar, som ger ut tolv författare i Varberg, ordnar träffarna.

Förläggaren Yvonne Frank Månsson står och rättar till böckerna i fönstret till forna Djangos lokaler på Borgmästaregatan 24.

– Jag samarbetar med tolv författare från Varberg och det är på tiden att de får sitt eget skyltfönster, säger Yvonne. Jag är så glad att vi fått chansen att hyra plats av ABF.

Numera heter lokalen KonTur och under sommaren har flera konstutställningar avlöst varandra och just nu hänger luftiga akvareller på väggarna.

Författare med ansvar

Chefen för ABF Halland, Björn Johansson, är där och tittar till lokalen.

– Vi skyndar långsamt, men så småningom ska vi ha in musik och annan kultur i lokalerna också, säger han.

Siljans Måsar är ett hybridförlag vilket innebär att författarna själva satsar pengar för att ge ut sina böcker. För pengarna de satsar får de hjälp med marknadsföring och manusbearbetning, bland annat. Men sedan gäller det att sälja böckerna. Jennyli Gustafsson har gett ut inte mindre än sex böcker.

– Jag hade inte funderat över att man kunde ge ut en bok på det sättet. Men jag trivs med det eftersom jag känner att jag har stort inflytande över utgivningen.

Jennyli kommer också att presentera sig själv och trilogin om Maia Aela den första författarkvällen.

– Det har tagit tid, men nu känner jag mig bekväm med att berätta om böckerna.

Kom plötsligt

Jennyli Gustafsson satsade på att bli musiker och spelar violin. Under livets gång gled hon mer och mer in på kommunikation i vidare bemärkelse. Hon läste bland annat litteraturvetenskap. Plötsligt en dag efter hennes styvmammas bortgång var det som om ett nytt fönster öppnades inom henne och berättelserna kom.

– Jag kan inte skriva genom att anstränga mig och vara disciplinerad. Jag måste vänta på ett kreativt flöde. Jag måste låta orden flöda. Där tror jag att jag har haft nytta av musiken. Jag har tränat på att släppa taget.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Författare i fokus

Den 24 september mellan 18.00 och 20.00 släpps antologin ”Skiftet” på KonTur på Borgmästaregatan 24. Då kommer också Varbergsförfattaren Jennyli Gustafsson att berätta om trilogin om Maia Aela. Den 24 september blir startskottet för regelbundna författaraftnar på KonTur.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här