Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Varberg blev bästa landsbygdskommunen - igen

Så placerar sig de halländska kommunerna på listan.

Nyhetsmagasinet Fokus har rankat alla Sveriges kommuner och har för fjärde året i rad utsett Varberg till den landsbygdskommun som är bäst att bo i. Den kategorin är den största med 164 konkurrerande kommuner.
Varför tror du att Varberg utsågs på nytt?
– Attraktiva platser är sådana platser med hög inflyttning. Varberg är därmed attraktivt för många, säger samhällsutvecklingsdirektören Jan Malmgren.
Vad betyder det för kommunen?
– Vi planerar inte kommunens arbete efter rankinglistor. Men vi följer det som skrivs om oss, det är klart att vi är lyhörda för vad som kommer fram. Men det är roligt. Vår ambition är att bli Västkustens mittpunkt. Vi vill locka människor hit. 
Vad behöver utvecklas?
– Tittar man på de parametrar som vi värderas utifrån är den största utvecklingsmöjligheten de unga. Till exempel tillgängligheten för högskoleutbildning, där finns ett utvecklingsområde. Den lokala kunskapsförsörjningen är viktig i en ort som växer, säger Malmgren.

Undersökningen har sammanställts i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Några av de runt 40 variablerna i undersökningen är: bäst att vara ung, bäst att vara äldre, bäst att ha familj och bäst att arbeta i. 

Överst på listan över storstadskommuner toppar Stockholm. Uppsala hamnar i topp i kategorin stadskommuner och Kiruna är bäst av glesbygdskommunerna.