Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varberg är öppna för diskussion om munskydd i skolan

Frågan om munskydd har startat en hätsk debatt i den halländska skolvärlden. I Varbergs kommun finns inget förbud mot munskydd men enligt kommundirektören fokuserar man på andra smittskyddsåtgärder just nu.

Efter det att Halmstads kommun förbjöd skolpersonal från att bära munskydd på jobbet (ett förbud som nu dragits tillbaka) tog Lärarfacket till orda och menade att arbetsgivaren i stället ska erbjuda skyddsutrustning.

– Vi noterar att Lärarförbundet vill att kommunerna tillhandahåller skyddsutrustning och vi har just nu en diskussion kring hur vi ska hantera önskemål och oro hos vår personal, säger Carl Bartler, kommundirektör i Varberg.

I nuläget tillhandahåller Varbergs kommun inga munskydd eller annan skyddsutrustning till lärare och annan skolpersonal förutom i vissa specialfall.

– Om vi jobbar med en person med misstänkt smitta, till exempel ett barn inom förskolan som uppvisar symptom, använder vi skyddsutrustning och då har vi specifik utrustning som ska användas, säger Carl Bartler.

Kommundirektören poängterar att varken Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Halland eller Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i dagsläget rekommenderar munskydd i skolan. I stället fokuserar man på avstånd och handhygien för att förebygga smitta.

– Vi gör riskbedömningar hela tiden och ser vi att det finns moment som kräver skydd så tillhandahåller vi det. Frågan har väckts tack vare Lärarförbundet men vi upplever inte att frågan är så stor i kommunen, säger Carl Bartler.

Hur ser ni på personal som bär egen skyddsutrustning i skolan?

– Det är inte så att vi gör några arbetsrättsliga åtgärder mot den som kommer med egna munskydd.

Vad gör ni det kommer en rekommendation om munskydd i skolorna?

– I ett sådant läge kommer vi hörsamma rekommendationerna, säger Carl Bartler.

LÄS MER: Lärare i Halmstad får inte använda munskydd

LÄS MER: Munskyddsbråket skakar om den halländska skolvärden

LÄS MER: Halmstads kommun backar om munskyddsförbud i skolan

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här