Kommundirektör Carl Bartler är nöjd med beslutet som togs i riksdagen som rör hemtjänst till sommargäster.
Kommundirektör Carl Bartler är nöjd med beslutet som togs i riksdagen som rör hemtjänst till sommargäster. Bild: Arkivfoto: Annika Karlbom

”Vår verksamhet är lika pressad och det är inte färre som är sjuka”


– Jag tycker att det är ett klokt beslut, säger kommundirektör Carl Bartler efter riksdagens beslut om hemtjänst för personer som besöker Varberg.

ANNONS
|

Varbergs kommun, tillsammans med flera andra kommuner som har många sommargäster, har tagit egna beslut om att inte erbjuda hemtjänst till sommargäster i år. Det har handlat om tillfälliga besluts som tagits med tanke på den rådande situationen när coronapandemin ställer många verksamheter på hårda prov. En person överklagade beslutet och förvaltningsrätten konstaterade i en dom att det är olagligt att inte följa socialtjänstlagen.

Men på onsdagen tog en majoritet av riksdagsmännen ett beslut om att kommuner tillfälligt bör kunna neka hemtjänst till personer som kommer på kortare besök. Nu uppmanas regeringen att skyndsamt ta fram ett lagförslag. Syftet är att underlätta för ansträngda kommuner under covid-19-pandemin.

ANNONS

– Det är ett klokt beslut som berör många kommuner som liksom Varberg har stor skillnad på befolkning på sommaren och vintern. I rådande läge är det svårt för oss att ta på oss omsorg för fler än kommuninvånarna, säger kommundirektör Carl Bartler.

– Det är synd om de individer som inte kommer att kunna besöka Varberg, men i detta läget hade vi haft svårt att ta vårt samhällsansvar.

En vanlig sommar får Varberg besök av ett femtiotal sommargäster som har hemtjänst i sin hemkommun och därmed även har rätt till det i den kommun som man är på tillfälligt besök i.

–  Jag är inte säker på att vi hade lyckats följa lagen, att vi hade haft tillräckliga resurser och personal om beslutet blivit annorlunda. Vår planering var att göra det å långt som möjligt, säger Carl Bartler.

Inför sommaren 2020 har Varbergs kommun hittills fått in två ansökningar om hemtjänst.

– Jag tror att många har avvaktat detta beslutet innan man bestämt sig för hur man ska göra i sommar, säger Carl Bartler.

De kommuner som i ett tidigt skede tog beslut om att inte erbjuda hemtjänst till sommargäster gjorde det omkring påsk när hemtjänsten var hårt prövad på grund av stor sjukfrånvaro hos personalen och många sjukdomsfall bland hemtjänsttagarna. Enligt Carl Bartler är läget oförändrat i Varberg.

ANNONS

– Vår verksamhet är lika pressad och det är inte färre som är sjuka. Vi ser inte heller en minskad smittspridning. Det är alldeles för tidigt att andas ut.

Läs mer här: Varberg stänger hemtjänsten för sommargäster

ANNONS