Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Var redo! Alltid redo! – ett valspråk på modet

”Kolla! En krabba”. ”Fort, jag måste ha en vattenkikare”. Det är scouterna som är ute i Femte Vik på Getterön och undersöker livet i vattnet.

Det är populärt att vara scout. Scoutkåren i hela Sverige har stadigt fått fler medlemmar de senaste åren och har nu ca 70 450 medlemmar. I Varbergs scoutkår märks också det ökande intresset, enligt ordföranden Ulf Olsson.

– I vissa åldersgrupper ligger vi på gränsen. De flesta som vill gå med säger att de gillar natur, om de säger något alls, säger Ulf. Trenden är också att vi har en ganska stor grupp som stannar kvar i scouterna i tonåren.

Vadå, vada?

Havet är stilla, nästan spegelblankt och solen kikar fram mellan ulliga moln. En perfekt kväll för en romantisk promenad. Men det är knappast vad det här gänget energiska barn mellan åtta och tio har tänkt sig. ”Spårarna” samlas runt avdelningsledare Beatrice Johansson. Hon ska berätta om kvällens program, men hinner inte börja.

– Vad ska vi göra? ropar någon.

– Vi ska vada i viken med vattenkikare och kolla på vattendjur, säger Beatrice.

– Vi ska bada, ropar en annan.

– Snälla, säg att vi inte måste gå i vattnet, ropar en tredje.

– Inte bada. Vada, fortsätter Beatrice. Alla som har kortbyxor och vill kan gå ut i vattnet.

Intensivt letande

Samlingen på stranden blir kortvarig. Strax är håvar, vattenkikare, plasttråg och vattentäta förstoringsglas i allas händer. Ut på klipporna. Tångruskor, fiskar, maneter och krabbor väntar.

– Vi jobbar mycket med att samarbeta i grupp och ”learning by doing”, säger Ulf Olsson. Fast barnen kanske inte tänker på det. Det blir som en lek.

Alla räknas

Här ligger fokus inte på tävling och prestation.

– Det viktigaste är gemenskap och samarbete, säger Beatrice Johansson, som själv startat som scout tre år tidigare. Man lär sig också ledarskap, självständighet och eget ansvar.

Men barnen ser inte ut att tänka på det. De är fullt upptagna med att försöka fånga fisken, titta på krabban eller studera den slemmiga maneten. Maja, lite överkurs kanske, passar på att gå ner i split i sanden.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fakta scouterna:

Scouterna är en religiöst och politiskt obunden organisation. Det innebär att grupper inom scouterna kan vara del av en församling.

I Varberg finns fyra kårer: Equmenia i Varberg, Scoutkåren Frälsningsarmén Varberg, Varberg NSF scoutkår, Varbergs scoutkår.

Scouterna i Sverige har ca 70 450 medlemmar. Ca 130 av dem finns i Varbergs scoutkår som bildades redan 1912, bara fem år efter scoutrörelsens födelse i Storbritannien.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här