Vänsterpartiet vill se fler träd i stadsmiljön

Förtätning, torka, byggen och sjukdomar. Det finns många anledningarna till att träd försvinner. Nu vill Vänsterpartiet i Varberg att staden ska bli bättre på att ta hand om sina träd.

ANNONS
LocationVarberg||
"Träden i Varbergs stad har fått allt mindre utrymme”, skriver Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.
"Träden i Varbergs stad har fått allt mindre utrymme”, skriver Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige. Bild: Rebecka Kvint

Christer Sandberg, som är styrelseledamot i Vänsterpartiet Varberg, säger att allt fler träd har försvunnit inne i centralorten den senaste tiden.

– Dels i parkerna. Sedan ute i stan, på olika ställen. Många gånger har skälet varit att träden är gamla. De flesta planterades i början på förra sekelskiftet. Almsjukan har också bidragit och torkan 2018, som gick hårt åt många träd.

Även inflyttningen till Varberg, som gör staden tätare, och nybyggnationer som Varbergstunneln är anledningar till att fler träd har fallit. Problemet, enligt Vänsterpartiet, är uppföljningen.

– Man har inte varit lika bra på att återplantera. Tar man ner träd så måste man också sätta nya och tar man ner ett 100-årigt träd tar det 100 år innan ett liknande har växt upp igen, säger Christer Sandberg.

ANNONS

Därför har partiet nu skickat in en motion till kommunfullmäktige, där de efterlyser en bättre strategi för inventering, nyplantering och trädvård. En så kallad trädplan.

– Varberg har ingen trädplan. Många städer skaffade sig en sådan redan på 90-talet. Ett långsiktigt handlingsprogram, där vi arbetar för att få ett friskt trädbestånd, säger Christer Sandberg.

Till att börja med vill Vänsterpartiet skapa ett slags trädregister, där träd som finns i stadsmiljön listas. Sedan vill de se något slags planteringsprogram.

ANNONS