Vallhunden Morse fångade in förrymda får

I drygt två månader var de fyra förvildade baggarna på rymmen innan vallhunden Morse fick pli på den tjuriga kvartetten.
– Han lät dem inte komma undan, säger vallhundsägaren Maria Winberg.

ANNONS
|

Vallhunden Morse fick visa sina bästa talanger när han under onsdagen lyckades fånga in fyra får som varit på rymmen i över två månader. Det var när Morses ägare, vallhundstränaren Maria Winberg, körde på E6 som hon fick syn på de fyra fåren på ett fält i höjd med Väröbacka.

– Bonden hade kontaktat mig tidigare för att fråga om jag kunde hjälpa till att fånga in dem. Men vid den tidpunkten var spannmålet inte tröskat där fåren befann sig så det gick inte. Men när jag nu fick syn på dem tänkte jag att ”är det någon gång jag ska ha en chans att fånga dem så är det nu”, säger Maria Winberg.

ANNONS

Sagt och gjort - hon körde in till fältet där de fyra baggarna gick omkring och släppte ut den 5-årige bordercollien Morse.

– Så fort fåren fick syn på bilen och mig så sprang de därifrån, så jag fick gå och gömma mig. Men Morse jobbade hårt, det blev en match på 20-25 minuter, säger Maria Winberg.

Ingen hade lyckats fånga fåren på två månader, vad var det som Morse gjorde som lyckades?

– Det är en väldigt bra hund jag har. En vallhund måste vara superrutinerad och han lät dem inte komma undan utan gensköt dem så fort de var på väg bort. Vid ett tillfälle började de gå till attack en efter en men Morse var iskall. Han får inte myror i brallorna för att det kommer fram några stöddiga typer.

När fåren till slut även började acceptera Maria Winbergs närvaro så lyckades hon och Morse få upp de tjuriga baggarna på släpet som stod parkerat på området. Därefter var det bara till att kontakta fårägaren Gösta Larsen som efter drygt två månader nu kan andas ut.

– Jag är oerhört tacksam över Marias initiativ. Jag har aldrig varit med om något liknande - att de har sprungit så här långt hemifrån. De brukar ibland krypa under hänget men då står de oftast strax utanför och vill in igen till vatten, mat och trygghet. Men nu har de sprungit 500 - 600 meter, ända bort till motorvägstunneln. Det är helt sanslöst.

ANNONS

Dagen innan Morse fångade in fåren var Gösta Larsen i kontakt med polisen för att fråga om de kunde skjuta baggarna.

– Det hade inte varit roligt det heller men det var för att förhindra mer skadegörelse eller att fåren springer ut på vägarna och någon kör på dem och skadar sig. Vi har varit flera som försökt fånga in dem men ju längre de är på rymmen desto mer förvildade och misstänkta mot människor blir de. Jag har varit väldigt bekymrad över detta, hade man inte gråa hår innan så har man definitivt fått det nu, säger Gösta Larsen.

För Maria Winberg och Morse blev det mer vallningsarbete dagen efter den numera kända fårräddningen.

– Han blev lovad mer arbete och det är han väldigt nöjd med. Morse är min högra hand och jag värdesätter honom något oerhört, säger Maria Winberg.

ANNONS