Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Valinge bygdelag påpekar brister längst med 153:an

Valinge bygdelag har tröttnat på den trafikfarliga situationen på 153:an vid avfarten till Valinge. Vänstersvängen är en trafikfara och busshållplatsen är under all kritik. I en skrivelse ställd till kommunen, Hallandstrafiken och Trafikverket kräver bygdelaget nu åtgärder.

Elisabeth Otterdahl är ordförande i Valinge bygdelag. Hon berättar att det inte är första gången som bygdelaget tar upp frågan kring trafiksituationen vid just den här avfarten med myndigheterna.

– Men vi har aldrig fått någon respons, säger hon.

I sin skrivelse tar de upp flera problem som de upplever på platsen och nu vill de se att myndigheterna vidtar åtgärder. För det första är avfartsvägen till Valinge från Varberg en vänstersväng som i och med den ökade trafikmängden har blivit allt mer ohållbar menar de.

– Där vill vi se ett vänstersvängkörfält som underlättar. Som det är idag får man åka 2,6 kilometer bort till Rolfstorp för att vända och sedan göra en säker sväng, säger Susanne Lagerstedt från Valinge.

Hallands sämsta busshållplats

De övriga problemen har med kollektivtrafiken att göra.

– Vi vill ha busshållplatsen på rätt sida av vägen. Och det borde byggas en ordentlig pendlingsparkering, säger Elisabeth Otterdahl.

– En busschaufför har sagt att det här är Hallands sämsta busshållplats och det håller vi med om, säger Lillemor Johansson, som bor i Valinge och pendlar till sitt arbete i Ullared.

Bara det senaste året har hon blivit frånåkt av bussen vid fem tillfällen.

– Det är inte så himla kul att stå här tjugo över fem på morgonen och bara se bussen swisha förbi, säger hon.

Väldigt svår arbetssituation

Hållplatsens placering på fel sida av vägen gör att det blir väldigt svårt för busschaufförerna att uppfatta om någon resenär ska med bussen. Ett annat problem är att när bussen sedan ska lämna hållplatsen blir det svårt att ta sig ut på den i rusningstrafik hårt trafikerade vägen.

– Ibland blir man ståendes där i evigheter, säger Lillemor Johansson.

Lösningen som bygdelaget föreslår är att lägga hållplatsen på andra sidan vägen. Detta får de medhåll om från busschauffören Orhan Emin, som stannar till med bussen när HN är på plats för att se om någon vill åka med.

– När det är mörkt är det jättesvårt att se om någon väntar på bussen här. Det är jobbigt faktiskt. Ibland missar vi någon resenär. Det hade varit mycket bättre om hållplatsen låg på andra sidan, säger han.

Vill se att myndigheterna samverkar

Det sista problemet de tar upp gäller pendelparkeringar. Och det är ett generellt problem utmed landsbygdens busshållplatser menar de. På just denna plats finns det en liten pendelparkering. Men den är anlagd på ett privat initiativ på privat mark.

– Vår förhoppning med den här skrivelsen är att kommunen, Hallandstrafiken och Trafikverket samverkar och gör något ordentligt kring den här trafiksituationen, säger Elisabeth Otterdahl.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här