Våfflor, bad och skogspromenader i Nösslinge

En hemester med våfflor, bad och skogspromenader erbjuds i en av Varbergs kommuns minsta orter.

ANNONS
|

Starta bilen i Varberg och kör drygt 25 kilometer inåt landet, förbi Skällinge, så hamnar du i Nösslinge - en av Varbergs kommuns minsta orter. En utmärkt plats för besök menar Dennis Carlsson, som är ordförande i bygdegårdsföreningen. Han tycker att orten fått ett uppsving de senaste åren.

– Vi röjde ju upp vid badstranden för några år sedan och efter det har det kommit en hel del badgäster. Vi har ju väldigt fin natur här med bokskogen alldeles intill sjön och en väldigt vacker medeltida kyrka. Just nu är det våffelcaféet som drar besökare, det flockas med folk där. Men det är bara positivt, det är väldigt många i Nösslinge och runt omkring som gläds åt att det händer något här, säger han.

ANNONS

Ja, den stora sommarsnackisen i Nösslinge är utan tvekan det nyöppnade våffelcaféet som huserar i bygdegårdens lokaler. Det är Varbergskrögaren Mattias Svensson som lämnat kroglivet inne i stan och öppnat café på sin hemort.

– Jag måste säga att jag är överväldigad. Första helgen hade vi räknat med 50 gäster, det kom 200 personer. Och en helg hade vi 300 gäster. Det är gamla stammisar från mina tidigare krogar som kommer hit. Det kom till och med ett par från Tjörn som ätit på alla mina restauranger. Sedan märker man att det är otroligt patriotiskt här. Folk från Kungsäter, Karl Gustav och Källsjö sluter upp och stöttar och det delas och gillas i de lokala facebookgrupperna. Det är jättepositivt förstås, säger Mattias Svensson.

Under sommaren har han öppet fem dagar i veckan och kommer även dra igång grill - och quizkvällar dit max 50 personer är välkomna. Att Nösslinge nu fått ett eget café märks tydligt berättar Frida Hylander som är på besök i sin mormor och morfars stuga tillsammans med sin familj. Till vardags bor hon, sambon Jens och sonen Hugo i Malmö men de brukar tillbringa några sommarveckor varje år i Nösslinge.

– Det bästa är att det är så lugnt här, vi brukar mest bada, äta och promenera i skogen. Men det var väl förra helgen - jag har aldrig sett så mycket folk här förut, det var helt fullt på bryggan. Det är väl caféet som lockar, men jag tycker bara det är bra för bygden, säger hon.

ANNONS

Familjen Hylander bor precis bredvid den 30 meter långa badbryggan - ett perfekt ställe för treåriga Hugo som tycker om att leka med sitt fiskespö. Några meter bort har bröderna Ivar och Harry Johansson tältat tillsammans med deras mamma. Familjen bor i Varberg men har valt att hemestra i Nösslinge.

– Det är roligt att tälta och sovsäckarna är mysiga, tycker nioåriga Ivar Johansson.

Syskonen började dagen med ett morgondopp i sjön Stora Neden - och såklart frukost på caféet. I dag är det Johanna Johansson som serverar våffelsugna gäster tillsammans med ägaren Mattias Svensson. Hur det blir i höst för honom är än så länge inte bestämt, tiden med att driva egen krog är förbi. Det enda han vet är att caféet med största sannolikhet kommer att stänga i mitten på augusti. Men han skulle mer än gärna se fler verksamheter i små orter likt Nösslinge.

– Egentligen är ju jag helt fel person att göra en sådan här grej. För att de här byarna ska få kraft så behövs det unga, driftiga personer som startar ekologiska odlingar eller andra mindre verksamheter. Men jag ser tendenser till att sådant börjar dyka upp, säger Mattias Svensson.

Kroglivet inne i Varberg är inget han saknar och sommaren kommer mestadels att tillbringas i hemorten Nösslinge. En plats han mer än gärna tipsar om att besöka.

ANNONS

– Här finns ju en fantastiskt fin kyrka att titta på och möjligheter till väldigt fin naturturism och vackra vandringsleder. Men jag som är uppvuxen på landet har alltid haft det omkring mig så jag kanske inte ser det på samma sätt. Däremot går jag ut och plockar svamp. Nu har precis sommarkantarellerna börjat komma och vi har mycket skog här för svampplockning.

Fler hemester-tips i Halland:

Familj i Stråvalla öppnar kafé i sitt luftiga orangeri

SUP-äventyr på Himleån

ANNONS