Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vadande vildsvin oroar vid Trönningenäs

Ett vildsvin tycks ha gjort sig hemmastatt vid Getterön och Trönningenäs. Boende i området oroas nu av en eventuell etablering i området.

Vildsvin i tätbebyggda områden längs Varbergskusten är inte alldeles vanligt.

– Fram till för några år sedan hade vi inte några vildsvin väster om motorvägen alls. På senare år har det börjat dyka upp, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Men en gris tycks nu i varje fall ha gjort sig hemmastadd vid viken mellan Getterön och Trönningenäs.

– Jag har sett den vada över från Getterön flera gånger, senast i går kväll och då fotograferade jag den, berättar Annica Cauchy som är bosatt på Trönningenässidan.

Vildsvinet har setts vid flygfältet på Getterön innan den i sakta mak vadar över till Trönningenässidan.

– Det har varit lågt vatten och lätt för den att ta sig över. Den har inte behövt simma. Den kommer vid 20-tiden på kvällarna och sedan ställer den sig ett tag här nere och bökar, berättar Cauchy.

Cauchy beskriver sig själv som en djurvän, men är ändå lite bekymrad av att ett vildsvin nu tycks göra sig hemmastadd i området.

– Hur ska vi hantera det om en vildsvinsstam etablerar sig här?, undrar hon.

Och att vildsvin rör sig i den här typen av områden bekymrar även länsstyrelsens Martin Broberg.

– Problem med vildsvin uppstår när de rör sig i tätbebyggda områden eller vid jordbruksmarker, så länge de håller till i skogen ser vi dem inte så mycket. I sådana här områden är de sällan önskvärda.

Men problemet med grisen på Trönningenäs kan komma att få en snar lösning eftersom jaktsäsongen på vildsvin drar i gång i dagarna.

– Så kan det bli. Men det kan vara besvärligt med jakt i tätbebyggda områden. Det kan i första hand bli en fråga för kommunens skyddsjägare, funderar Broberg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här