Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En batteridriven radio är ett tips på en bra sak att ha i sin "krislåda".

Vad har du i din "krislåda"?

Kan du klara dig själv i tre dygn under en krissituation? Räddningstjänsten Väst har krisberedskapsvecka, och de vill hjälpa allmänheten att vara beredd på det oväntade.

Vattenbrist, strömbortfall, eller att telefonnätet slutar fungera. Några exempel på krissituationer som kan uppstå plötsligt och få allvarliga konsekvenser. Därför vill räddningstjänsten, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmärksamma vikten av att vara förberedd. Och det gör de genom en kampanjvecka.

– En individ ska kunna klara sig själv i tre dygn vid en kris, men det är inte alla som vet om det, säger Åsa Eriksson som är kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten Väst.

Utöver att de delar information på deras hemsida och via sociala medier har räddningstjänsten en utställning på Komedianten av en så kallad "krislåda". Där presenterar de tips på förnödenheter som stormkök, värmeljus och en batteridriven radio.

– Det är väldigt viktigt att du kan klara dig utan el, säger Åsa Eriksson. Mycket i vårt samhälle är beroende av elnätet, och det skulle kunna orsaka stor skada för den oförberedde om det plötsligt försvann.

För den som vill veta mer än vad utställningen erbjuder kommer räddningstjänsten att vara på Varbergs torg från klockan 11 till 14 under onsdagen. 

– Vi är där för att informera allmänheten. Vi kommer ge tips på hur man hanterar kriser, och dela ut checklistor som är bra att ha om man vill vara förberedd.

Detta är första gången Krisberedskapsveckan hålls, och tanken är att den ska ske årligen. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här