”Vad gäller kosläppet kan det bli en lite skev bild”

Vanligtvis brukar det krylla av besökare vid Drared när det årliga kosläppet äger rum. I år var läget annorlunda.

ANNONS

– Det är lite skönt att man kan ta det när det passar. Samtidigt är det roligt när det kommer mycket folk, konstaterade Henrik Alfredsson strax innan hans drygt 200 kreatur släpptes ut i det fria.

Henrik Alfredsson är den femte generationen som driver jordbruk på Drared utanför Veddige. 2012 startade hustrun Jenny upp Viskadalens gårdsglass. Korna på gården är av rasen Holstein och de har blivit allt fler.

– Vi hade 180 i fjol och nu är de 230. Målet är 280, säger Henrik Alfredsson.

På senare år har kosläppen blivit något av en folkfest och flera gårdar i Varberg bjuder in allmänheten till skådespelet. 1 500 personer brukar komma till Viskadalens gårdsglass. I år blev det en inofficiell tillställning som i stället sändes via företagets Facebooksida.

ANNONS

Varför har det blivit så stort med kosläpp?

– Det är nästan ingen som har en farmor eller mormor som bor på en liten bondgård med tre-fyra kor längre. Det är borta. Våran generation hade det. De som bodde ute i samhällena eller städerna hade någon släkting på landet som de hälsade på hos på somrarna. Nu blir det sånt här i stället, säger Henrik Alfredsson.

Och det är en glädje hos korna?

– Ja, visst är det så. Det är grönt och ljusare ute, det är då de känslorna kommer. Men vad gäller kosläppet kan det ju bli en liten skev bild för de som inte riktigt förstår helheten, att ”åh, vad lyckliga de blir, stackars kor som har fått gå inne hela vintern”. Man ska veta att korna tycker att det är minst lika gott att få komma in i ladugården på hösten när det är regnigt, blåsigt och söligt ute.

Har du någon koriosa som många kanske inte känner till?

– Oj. Vad skulle det vara? Hur mycket en ko mjölkar kanske inte alla vet om. Vet du?

ANNONS

Hm... 20 liter per dygn?

– Det var inte så illa gissat. Som mest ger de upp emot 50-60 liter om dygnet. Sedan dalar det långsamt tills de ska kalva då de är nere på 20 liter. De slutar mjölka två månader innan de ska kalva igen. Snittet på hela besättningen här är 34 liter om dygnet per ko, vilket ger cirka 11 000 liter om året.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS