Vad får man egentligen göra på offentliga platser?

Får man ta med bag-in-boxen ut på stan? Är det okej att släppa hunden lös i parken? Får man bada var man vill? HN har tagit reda vad som egentligen gäller i Varberg och Falkenberg.

ANNONS
|

Får jag sätta upp affischer eller klistermärken på stan?

För husväggar, staket, stolpar och liknande som vetter mot offentlig plats måste du ha tillstånd av polismyndigheten för att göra det. Tillstånd krävs däremot inte om det är på ytor som är avsedda för ändamålet, till exempel en anslagstavla.

Är det tillåtet att dricka alkohol utomhus?

Ja, men inte på offentliga platser. Det betyder inte överallt utan inom vissa områden där det förbjudet om man inte har särskilt tillstånd. På kartorna, som finns bland bilderna, kan du se vilka områden i Varberg och Falkenberg det rör sig om.

ANNONS

Får man bada överallt? Det är väl okej att ta sig ett dopp var man vill?

Inte riktigt. Inom hamnområden och i närheten av markerade kablar är det förbjudet att bada. I Falkenberg är dykning och hoppning förbjuden från Söderbron, Järnvägsbron, Tullbron, Fajansbron och gamla E6-bron över Ätran.

Min hund tycker det är skönt att slippa vara kopplad på sommaren. Är det okej?

På begravningsplatser, kyrkotomter, lekplatser och i många motionsspår måste hundar hållas kopplade. Tikar ska vara kopplade på alla platser som inte är inhägnande under löptid.

Hundar får heller inte vistas alls på kommunala badplatser i Varberg under tiden 1 maj-31 augusti, med undantag av Getteröns tredje vik. Hundar får heller inte vistas på Stortorget när torghandel pågår.

I Falkenberg får hundar under perioden 15 maj-15 september inte medföras på badplatser och badstränder förutom i särskilt skyltade hundbadzoner. I Falkenbergs parker måste hundar vara kopplade mellan 1 april-15 oktober.

Hur är det med hästar då?

Ridning får inte heller ske i Varberg på kommunala badplatser 1 maj-31 augusti och inte alls ett antal av motionsspåren.

För Falkenberg är det datumen 15 maj- 15 september som gäller för badstränder och badplatser. Det är inte heller här tillåtet att rida i vissa av kommunens motionsspår.

ANNONS

Informationen är hämtad från Varbergs- och Falkenbergs kommunsrespektive hemsidor. Där finns dokumenten med ordningsföreskrifter att läsa i sin helhet.

ANNONS