Vad är en kamphund? Kennelklubben svarar

Tre frågor till Hans Rosenberg, presstalesman Svenska kennelklubben:

ANNONS
|

1) Vad är en kamphund?

– För oss i Kennelklubben har begreppet kamphund ett historisk perspektiv. Det är en hund som har användts till kampsport. Men så fort man blandar med något annat blir det en blandras. De vanligaste kamphundsraserna är bullterrier, american staffordshire terrier, staffordshire bullterrier och American pit bull terrier.

2) Är alla kamphundar farliga?

– Nej. Hunden i sig själv är inte farlig. Det är människan som driver hunden till det den vill ha den till.

3) Vad krävs av en kamphundsägare?

– Det krävs inte mer än vad som krävs av andra hundägare. Man ska ta ansvar för sin hund, aktivera den, ge sällskap, kärlek och uppfostran. Alla hundar kan bita. Det är inte roligare att bli biten av en schäfer än en kamphund. Däremot är det kanske värre att bli biten av en större hund än av en liten mops. Ägaren måste veta vad den har för hund och hur den reagerar mot andra människor. Det som är typiskt för kamphundar är att de har en större vilja än andra hundar. Andra raser kanske kan ge sig snabbare.

ANNONS

– Det är alltid viktigt att poängtera att barn och även vuxna ska veta att man aldrig ska gå fram till en kopplad hund, en hund som sover eller till hundens matskål utan att fråga ägaren. Och man ska aldrig springa.

ANNONS