Vacker död stad – när nöjeslivet tystnar

Ett lugn råder i Varberg. Tar folk verkligen smittospridningen på allvar?

ANNONS
LocationVarbergs torg, Fästningshörnan, Kungsgatan Varberg||

Knappt en själ syns på gatorna efter förra veckans stängning. Som bekant blev det den 20 november omöjligt att beställa in alkohol efter 22. Alla vet ju hur folk och fä beter sig efter det klockslaget.

Förbudet innebär en drastisk scenförändring av stadens uteliv. Folklivet bara dör. Till förfäran för en del, till lycka för andra.

En ensam kvinna släntrar sakta över torget och pratar för sig själv. Lite längre bort vid Televerkets gamla byggnad vid Kyrkogatan står en taxi och väntar på napp. Inte en människa syns till.

Inne på fiket syns en dunkel figur stryka av borden i väntan på en nästa arbetsdag. Gästerna har redan lämnat bygget.

ANNONS

Ödsligheten fortsätter ner mot Engelska parken. Klockan är bara 22.15 och det borde kanske finnas någon nattvandrare ute. Steg för steg vandar vi vidare, men det blir bara kyligare i vinden. Lite längre bort ska en mäktig norsk hotellmagnat bygga ett hotell. Det känns vanskligt.

Nere vid Tullhuset i hamnen står en gammal bil med lyset på. Stillheten fortsätter även runt fästningen, men vinden drar på.

Några gamla förtöjda båtar ligger uppdragna på land och väntar på att folklivet ska sätta fart.

Vi kan trösta er läsare med att det bara är lite drygt tre veckor kvar tills det vänder. Vintersolståndet är den 21 december. Ljuset kan ge oss en mental skjuts. Det är bara att ha tålamod.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS