Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vacker cykeltur som bjuder kultur och spartanskt kafé

Sugen på att cykla och komma bort från stan? Vi ställer in siktet mot Öströö och Åkulla bokskogar. Och hittar Varbergs minsta kafé på vägen.

Det lär vara få kommuner i landet som kan erbjuda så många vackra cykelturer som Varberg.

Den här veckan börjar vi i centrum och cyklar söderut mot Träslövsläge och Tvååker. Den första sträckan går på cykelbanan längs med Västkustvägen. Sommartrafiken är tät och stadsmiljön präglar upplevelsen. Strax norr om ”Läjet” infinner sig lugnet allt mer. Staden tunnas ut och bilarna blir färre.

Landskapet öppnas upp till slätt och äng. Ett gäng vindkraftverk roterar långsamt i periferin. Att nå första delmålet, Tvååker, är en tämligen enkel biff. På tal om biff – i höjd med Tvååker börjar magen att kurra rejält. Sex köttbullar och en rejäl portion potatismos får göra jobbet. Här finns flera matställen att välja på för den som är hungrig.

Efter stoppet i Tvååker fortsätter färden österut mot Dagsås. Efter några kilometer möts jag av en skylt som väcker nyfikenhet – ”Mathilda o Märtas café och glass- kiosk” och en pil in till höger. Av någon anledning får jag en bild i huvudet av att jag kommer att mötas av ett par äldre damer som står och brygger kaffe i en liten lada. Fördomarna faller. Mathilda visar sig vara sju år och Märta tre år gammal.

– Det här är vårat sommarjobb, berättar Mathilda.

Mamma Caroline Erickson berättar att det är andra sommaren som tjejerna har haft öppet kaféet och att överraskande många har hittat till Gullringsgården, som den kallas.

– Vi har även haft några cyklister som har kommit från Träslövsläge. Många gillar att det är väldigt enkelt här och att barnen kan springa omkring, säger hon.

Vi trampar vidare i fantastisk natur. I Ugglehult, ett stenkast från vår huvudsakliga cykelled, finns ett vattenfall och en rejäl portion lokalhistoria. Här finns nämligen en av Europas äldsta järnmöllor.

Efter 2,2 mil och lite drygt en timme är vi framme vid slutmålet, eller delmålet, om ni så vill. Öströö fårfarm fungerar utmärkt som ett utflyktsmål för sig, men är också som ett nav för att nå delar av Åkullas fantastiska bokskogar. Vandringsleden Bergastigen utgår härifrån.

Söker du variation på hemvägen? Då rekommenderas sträckan Dagsås-Spannarp-Blixtorp. Vi får säkert anledning att återkomma till denna tur.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Sträcka: 22,2 kilometer (enkel väg).

Trygghet: Stora delar av sträckan går på separat cykelbana. Sträckan Tvååker-Dagsås saknar cykelbana, men känns ändå någorlunda trygg.

Sevärdheter: Missa inte Skrape-Finas backstuga nära Dagsås kyrka. Backstugor var en gammal bostadsform för fattiga och gamla. Här bodde Skrape-Fina med sina sex barn, bebodd till slutet av 1960-talet.

Matstopp: Tvååker har gatuköket Korv me mos, samt pizzeriorna Steakhouse och Helges pizzabod. Strömma farmlodge strax utanför samhället har både kafé och restaurang.

Toalett: Offentlig toalett finns vid centralparken i Tvååker.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här