Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdponnyn Lilla My ger skratt och harmoni på boenden

Vårdponnyn Lilla My är en populär besökare på särskilda boenden. Liten, mjuk och matkär behöver hon inte göra mycket för att väcka uppmärksamhet.
– Hon hjälper till att skapa lugn och glädje, säger ägaren Åsa Bergqvist.

Hon är liten och söt och stjäl uppmärksamhet när hon kommer på besök. Vårdponnyn Lilla My har skänkt glädje inom äldreomsorgen och på gruppboenden i sju år nu. Trots att hon bara är 82 centimeter i mankhöjd går det inte att ta mista på hennes storhet.

På LSS-boendet i Tvååker har fem boenden med varierande funktionsnedsättningar väntat länge på hennes besök. Så fort Lilla My blivit ledd nerför rampen till sin hästtrailer gör hon sig hemmastadd. Dagen till ära är hennes svans friserad med inflätade sommarblommor och hon har fått en tofs i pannluggen.

– Det hör lite till hennes image att hon är fin när hon kommer på besök, säger hennes ägare Åsa Berqvist.

Oskiljaktiga kompisar

Det började med att hon köpte en ridhäst, Cherokee, till sig själv. Hästen hade en kompis, minishetlandsponnyn Lilla My, och de båda var oskiljaktiga.

– Jag hade inte hjärta att skilja dem åt eftersom de var sådana kompisar så Lilla My fick ingå i köpet och bli min häst också, berättar Åsa.

Åsa Berqvist är undersköterska inom LSS och det var när hon kom i kontakt med fenomenet vårdhästar genom ett tv-program som hon fick idén.

– Jag tänkte att Lilla My skulle kunna få komma på besök till det boende där jag jobbade. Vi provade och det blev succé direkt. Hon är nyfiken och cool och tycker om när det händer saker omkring henne.

Ute varje vecka

Nu är de ute på besök ungefär två gånger i veckan och det blir alltid ett tacksamt avbrott i rutinerna för de boende. Att Lilla My är van och oberörd av uppmärksamheten märks när hon kliver in i trädgården utanför boendet på Fogdevägen i Tvååker. Hon låter sig ledas runt och klappas men det är framförallt det saftiga gröna gräset som lockar.

– Det märks att hon påverkar. Äldre dementa kan få upp minnen från sin barndom och blir lugna av att klappa henne.

På LSS-boendet i Tvååker får de boenden följa med på hästpromenad i trädgården. Mohammed som gärna vill prata om sin upplevelse av den lilla ponnyn håller i det ena grimskaftet och på andra sidan går Åsa, också hon med ett grimskaft i handen.

– Det är klart att det händer att någon är rädd för hästar men när hon väl är på plats brukar det släppa. Nyligen var det en tjej som först var rädd men det slutade med att hon hängde runt halsen på Lilla My. Hon skänker så mycket glädje och skratt, säger Åsa.

Lockar fram känslor

Enhetschefen Åse Galko håller med. Det var hon som först introducerade Lilla My i vården. Efter att hon själv bytt arbetsplats till Varbergs kommun ville hon prova metoden också här. Åse Galko tror att metoden att använda djur inom vården kan utvecklas.

– Jag ska informera om den här dagen för kommunen så får vi se vad som händer. Det har fungerat väldigt bra på de boenden som jag ansvarat för tidigare. Vi får se om det kan ge ringar på vattnet. Djur över lag brukar vara spännande att få in i vården, säger Åse Galko.

– Det märks här hur alla påverkas. Johan som satt på sitt rum och först inte vågade gå ut kom ut efter en stund och satt i gräset bredvid hästen. Hästen var nära och väckte en nyfikenhet hos honom.

Fullt schema

I projektet Hälsoresan som pågått i ett halvår på LSS-boendet har rörelse och hälsosam mat varit i centrum. Besöket av Lilla My och en femkamp fick bli ett roligt avslut.

– Att hästen skulle komma på besök har varit efterlängtat, säger Anneli Alanen om projektet.

Lilla My har fullt schema framöver och är fullbokad fram till i september.

– Hon väcker så mycket känslor inom människor. Jag får lyssna till så många levnadsberättelser när jag kommer på besök med Lilla My, säger Åsa Berqvist.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här