Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växter tar hand om reningen på Vendelsö

Att ta hand om resterna från toabesök på en ö kan vara ett problem. På Vendelsö har man löst frågan med ett modernt biologiskt reningssystem.


Att driva vandrarhem på en idyllisk ö kan vara ett paradis. Men att ta hand om avloppet kan vara värre, rent ut sagt ett riktigt skitgöra. Under Lars och Heléns första år på vandrarhemmet fanns endast ett torrdass åt gästerna. Detta hade flera fack som efter hand fick tömmas.

- Det var ganska besvärigt eftersom det fylldes på snabbt. Allt hann inte förvandlas till jord, berättar Lars men går inte in på några detaljer om hur det var att stå och gräva i detta.

Ett dilemma för arrendatorerna på Vendelsö i det här avseendet är just att de befinner sig på en ö. Det är Naturvårdsverket, det vill säga staten, som äger ön men det är Varbergs kommun som ansvarar för att avloppet fungerar. I vanliga fall skulle det innebära att kommunen ombesörjer att en slambil kommer och hämtar upp det som samlats upp i brunnen. 

– Alternativet hade varit att hämta via båtar men det här är ett sätt att hitta på något nytt, säger Carina Lychou miljöhälsoskyddsinspektör på Varbergs kommun.

Systemet bygger på helt naturlig rening där mikroorganismer och växter tar hand om processen. Man kan säga att systemet renar vattnet på ett naturligt sätt. I korthet fungerar det som en våtmark och det som i naturlig form skulle motsvara 400 m2 komprimeras ned på tre m2.

Rent mekaniskt fungerar det så att avloppsvattnet först kommer in i första tanken. Den är synlig ovan jord som ett lock i marken. I tanken bryts slammet ned och vattnet pumpas sedan upp till växttanken där själva vattnet renas. Växterna är av fyra olika svenska vattenväxtsorter. De används också till att rena vatten från läkemedel. Systemet behöver inte mycket tillsyn.

– Vi behöver klippa ner växterna en gång per år så det är inte mycket jobb vi behöver göra, säger Lars Brigelius.

Detta är tredje säsongen för paret som driver vandrarhemmet på Vendelsö. Redan när Helén Haglund såg annonsen om Vendelsö i tidningen så föddes drömmen om att ta över verksamheten.

– Jag skrev till Naturvårdsverket som är ägare. Då var det tal om en försäljning men efter protester från allmänheten blev ön kvar i statlig ägo. När det var klart skickade vi in ansökan om att arrendera vandrarhemmet och så småningom fick vi erbjudandet, säger hon.

Det här är fjärde säsongen som paret driver vandrarhemmet på Vendelsö.

– Åren här har varit fyllda med härliga möten med människor, säger Helén Haglund.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här