Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patricia Trambevski blickar gärna ut i världen och kombinerar olika stilar med den skandinaviska. Bild: Pressbild
Patricia Trambevski blickar gärna ut i världen och kombinerar olika stilar med den skandinaviska. Bild: Pressbild

Växter och belysning viktigt när hösthemmet ska inredas

Det är oktober och höst på riktigt. Kanske känner du att det är dags att byta sommarens inredning mot något mer mysigt? Men vilka trender gäller för hösten 2021?

Dorte Myhre på Myhres & Coey Interior Design Studio ser en generell trend i höst med mycket murriga färger och varma, jordnära toner.

– Det är bruna naturliga toner och beige i alla fina nyanser. När det gäller material ser vi mycket trä, både mörka träslag och ljusa som exempelvis vitpigmenterad furu, säger hon.

Är det trender som du tycker är spännande och inspirerande?

– Vi inreder ofta långsiktigt utifrån kundernas idéer och utifrån hur deras hem ser ut, utan att se så mycket till trender. Men det är klart att vi också påverkas av trenderna även om de är förbigående. Det jag personligen tycker är fantastiskt är att vi tänker mer miljövänligt när vi köper nytt. Folk är miljömedvetna. Återbruk och loppis blir allt mer vanligt och det tycker vi är hur kul som helst.

Vilka är dina tre bästa tips för att skapa en mysig höstkänsla?

– Se över belysningen, den är överlag inte tillräcklig. För oss i Norden är det en utmaning eftersom sommaren är väldigt ljus och vintern mycket mörk. Det kan vara en utmaning att hitta en belysning som fungerar både vinter och sommar. Se till att få in en bra allmänbelysning och mysbelysning.

Växter är den andra saken som Dorte Myhre vill lyfta fram.

– Vi ser att folk tar in mer och mer stora växter som golvväxter och större palmer. Den gröna färgen är lugnande och en färg som de flesta tycker är behaglig.

Textilier är något som är förhållandevis enkelt att byta ut. Från sommartextilier till något mer höstmysigt. Det kan handla om gardiner, plädar, kuddar och mattor.

Vilka trender ser du i våra hem framöver?

– Trender är ju återkommande. 50-talet har varit inne ett tag. Nu ser det ut som att vi får in en nytolkning av 80-talet de närmaste åren.

Heltäckningsmattor och blommiga tapeter alltså?

– Heltäckningsmattan – ja i sovrummet är det något vi ser mer och mer. Kanske inte så mycket i badrummet (skratt). Blommiga tapeter ser vi också en del, men kanske inte i ett helt rum. Det är en mer nedtonad skala. Det är också pasteller och bruna nyanser. Skinnsoffan och glasbordet ser vi börjar komma tillbaka, men allt är i en ny tappning.

Flera olika stilar

Inredaren och designern Patricia Trambevski på Isela ser en inredningshöst som färgmässigt har olika brända toner som ockra, nedtonad organge, mixat med beige och grått som neutraler med en inramning av svart eller vitt.

– Vi ser även många färger som inspireras av naturens mineraler och bergarter. Även mönster, ytor och strukturer är inspirerade av naturen som exempelvis ådring, bark, sten och undersidan av en skivling, med mera.

Flera stilar löper parallellt.

– De följer olika målgrupper och varumärken som bygger på olika stilar men jag skulle säga att tongivande är naturinspirerat, stilrent och autentiska material. Man ser även många internationella influenser bland annat från Italien och Frankrike där man har en flört med det lantliga mixat med kuststad från dessa länder. Gärna med lite historisk genuin touch.

Är det någon trend som du personligen tycker är spännande eller inspirerande?

– Personligen gillar jag flera av de mer internationella stilarna som jag tycker är inspirerande att mixa med våra skandinaviska mer stilrena, minimalism.

Om du får välja tre inredningsdetaljer för att skapa en mysig höstkänsla i vilket hem som helst, vilka väljer du och varför?

– Belysning, textil och stora krukor med stora växter.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här