Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekotrend. Vi känner för det här själva och det finns ett sådant jättebra intresse, säger Marianne Fahrman om de ekologiska leksakerna som de köper in och säljer vidare.

Växande intresse för ekoleksaker

Leksaksgrossisten Fahrmans idé i Varberg satsar på miljövänliga och hållbara leksaker. De senaste åren har de märkt av en kraftigt ökad efterfrågan på sina ekologiska varor.

Marianne och Magnus Fahrman startade grossistfirman Fahrmans idé, som importerar och säljer vidare leksaker, för drygt tio år sedan. De senaste åren har de utökat sitt ekologiska sortiment.

- Vi säljer så mycket. Det är jättemånga företag, butiker och webbshopar som bara vill köpa ekologiskt, säger Marianne.

I början sålde de i princip inget ekologiskt, i dag är den andelen mellan 35 och 40 procent av försäljningen. Omkring 80 procent av det som säljs totalt är miljövänligt.

Företaget går så bra att man planerar att anställa fler, just nu är man fyra anställda.

- Det är väldigt lite konkurrens på det här. Jag tror att vi är den största grossisten i landet, säger Magnus.

De tror att den ökade efterfrågan beror på en växande medvetenhet kring miljö och miljögifter. Företagsidén föddes när de själva hade småbarn och tyckte att leksaksutbudet var trist och tveksamt ur miljösynpunkt.

De certifierade ekologiska leksakerna, som är tänkta att hålla i generationer, köps in från fabriker i exempelvis Kina och Thailand,

Träleksakerna från Thailand är gjorda av gummiträ som tas tillvara vid gummitillverkning. Även rötter och kvistar mals ner och blir till leksaker. Bland Fahrmans produkter finns även byggklossar av potatisstärkelse.

- De säljer vi hur mycket som helst av till skolorna och de var de vi fastnade för först när vi började med det här.

Bild: Annika Karlbom

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här