Bilder på ”väsktanten” har spritt sig världen över efter Black lifes matters-demonstrationerna.
Statyn med ”Handväskan som vapen” har blivit viral världen över efter protesterna mot polisvåldet i USA. Bild: Jonatan Bylars

”Väsktanten” viral succé efter Black lives matter-protesterna

Bilder på ”väsktanten” som står i Varberg har spridit sig som en löpeld på sociala medier världen över. Det är efter Black lives matter-demonstrationerna som nytt ljus kastas över statyn.

ANNONS
|

Statyn ”Med handväskan som vapen” har genom åren väckt stor uppmärksamhet här i Sverige. I samband med Black lives matter-demonstrationerna i USA har bilden av statyn nu blivit viral världen över på flera sociala medier, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.

Originalstatyn ägs av Hallands kulturhistoriska museum och står i dag på Lasse Didings tomt i Varberg. Han är inte förvånad över uppståndelsen.

– Den är en perfekt symbol för motstånd mot rasism och i just den här situationen blir statyn extra aktuell, säger Lasse Diding, som i förra veckan kontaktades av brittiska The Times som ville ha bilder på statyn.

ANNONS

– Bilden har varit välkänd över hela världen länge. Då och då kommer någon slags topp som det har gjort nu när detta händer, säger han.

Symbol för civilkurage

Konstnären bakom ”väsktanten” heter Susanna Arwin. Hon har just lagt på luren efter en lång intervju med BBC.

– Det är intressant att det blir en sådan koppling mellan min figur och Black lives matters. Den är ju en symbol för civilkurage – när den vanliga människan säger ifrån och det är precis det som pågår nu, säger hon.

I svallvågorna av protesterna har statyer av kontroversiella historiska personer vandaliserats på flera platser världen över, bland annat i Belgien och Storbritannien. Något både Susanna Arwin och Lasse Diding tycker är fel.

– Jag är fullständigt emot den typen av vandalisering. Statyer ska ses i sitt historiska sammanhang, säger Lasse Diding.

– Men det är så här det blir till slut om människor förtrycks. Jag förstår vandalismen men tycker inte om den, säger Susanna Arwin.

"Precis som Greta Thunberg”

Även statyn ”Med handväskan som vapen” har varit ämne för kontroverser. I Varberg pågick en seglivad debatt om staden skulle ta emot statydonationen från Diding eller inte. En slagkraftig symbol mot antidemokratiska krafter tyckte påhejarna. Motståndarna tyckte det var våldsbejakande och respektlöst mot kvinnans anhöriga. Susanna Arwin tycker i stället att fokuset borde riktas mot själva handlingen. Hon hyllar människor som gör något instinktivt för att skapa en bättre värld.

ANNONS

– Precis som Greta Thunberg – hon fick nog och satte sig utanför Riksdagshuset och det blev en världsrörelse av det, säger Susanna Arwin.

LÄS MER:Lasse Diding om väsktanten-konstnären Susanna Arwin

LÄS MER:Lasse Diding avtäcker "Tantarmén"

LÄS MER:Lasse Diding vill döpa Påskbergsvallen till Leninstadion

ANNONS